Könnyebben fogy, akinél magasabb az aktivitás

Nyugis idegrendszer a fogyásunk kulcsa?

A magasabb idegi aktivitással rendelkező emberek számára könnyebb lehet a fogyás - állítja egy új tanulmány.

2011.12.06 14:25ma.hu

Azok az emberek, akik magasabb idegi aktivitással rendelkeznek, a fogyás terén is jelentősebb eredményeket érnek el.

A kutatók 42 túlsúlyos vagy elhízott embert vettek alapul: az önkéntesek egy 12 hétig tartó, súlycsökkentő programon vettek részt. Napi kalória-bevitelüket 30 százalékkal kellett lecsökkenteniük.

A kezdetekor nyugalomban levő szimpatikus idegi aktivitást mértek a résztvevőknél. Ez az idegrendszer számos testi funkciót szabályoz, beleértve a nyugalomban levő anyagcsere ellenőrzését és az élelmiszer-fogyasztás során bevitt kalóriát.

A kutatók felfedezték, hogy a sikeresebb súlyvesztőknek jelentősen magasabb volt a szimpatikus idegrendszer nyugalmi állapota, mint azoknál, akiknek nagyobb problémáik voltak a kilók leadásával.

Az is kiderült, hogy a sikeresebb súlyleadók idegi aktivitásában jelentősebb emelkedés mutatkozott, miután a szénhidrát-tesztételt elfogyasztották. Ez nem volt tapasztalható azoknál, akik a súlycsökkentés tekintetében ellenállóbbnak bizonyultak.

A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism lapban jelenik meg 2012 februárjában. "Először nyert bizonyítást, hogy a nyugalmi állapotú szimpatikus idegi aktivitás közrejátszik a súly-leadás sikerességében" - mondta el a tanulmány vezetője, Nora Straznicky, a melbourne-i Baker IDI szív és diabétesz intézet munkatársa.

"Eredményeink két lehetőséget kínálnak. Az első, hogy azonosítani tudjuk azokat a személyeket, akik jelentős előnyökhöz juthatnak az életmódváltással járó programok során, mint például diéta. Másrészt segít a túlsúlyos emberek kezelésének fejlesztésében, melyben nagy szerepet kaphat a konkrét idegrendszer ösztönzése."- mondta el a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.