Gabonapehely: a legtelítőbbet, legegészségesebbet!

Trükk a fogyáshoz: ne evő-, hanem kiskanállal!

Valami gyors finomságra vágyunk? A ropogós gabonapehely jó választás, hogy délelőttre telítődjünk. De melyik a legjobb?

2011.11.02 16:55ma.hu

A reggelire rendszeresen gabonapelyhet fogyasztók sokkal több teljes kiőrlésű gabonát visznek be szervezetükbe naponta, mint aki nem él vele. A titok csupán annyi, hogy nem árt a megfelelő gabonapehely kiválasztása.

Egy cukorral is jól megpakolt változattal ugyanis inkább azt érjük el, hogy anyagcsere lassul, és felpörgés helyett alvásra vágyunk. Ráadásul a látszólag egészséges étellel 600 kalóriát és 30 gramm zsírt kanalazhatunk be.

Hogyan válasszunk egészségesebb reggelit?

- A gabonapelyhes dobozok tele vannak figyelemfelkeltő, egészségre vonatkozó szövegekkel. "Jó választás!" "Kiváló kalciumforrás!" "Most teljes kiőrlésű gabonával!", és ehhez hasonlók. A csokis csipszre emlékeztető gabonapelyhek azonban jó esetben 10 százalékát biztosítják a napi ajánlott kalcium mennyiségnek. Vagyis nem biztos, hogy ez a legjobb választás...

Inkább a tápértékeket nézzük meg a dobozon, amely szintén fel van tüntetve, és eszerint válasszunk. Olyat vegyünk, amely legalább 3 gramm rostot tartalmaz (hosszabb ideig telítve érezzük magunkat tőle), egy adag kevesebb, mint 200 kalóriás, és nem több, mint 8 gramm cukor. Az alacsony kalóriás, ellenben cukorban gazdag és rostban szegény változatokat hanyagoljuk.

- Az adagok változóak lehetnek, van, amelyik fajtából többet vélünk elégnek, a másikból kevesebbet. Jó ötlet, ha egy nagyobb kávéscsészéből esszük a gabonapelyhet. Becsapjuk az agyunkat, de azért eleget eszünk.

Sose együnk a dobozból, és ne tartsuk azt napközben olyan helyen, ahol rendszeresen rájárhatunk. Még egy trükk: evőkanál helyett kis kanállal együk a gabonapelyhet, ez az evés folyamatát is lassítja.

- A megfelelő tejet fogyasszuk hozzá. Ne a zsíros, teljes tejekkel keverjük a gabonapelyhet, hanem zsírszegénnyel, így csupán 80 kalória lesz egy adag. Ha éhesnek érezzük magunkat előbb, mint gondoltuk, a gabonapehely-adagunkat turbózzuk fel egy kicsit dióval vagy lenmaggal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.