Ki tudják kapcsolni az adott agyi területeket?

A skizofrénián is segíthet a meditáció?

A meditáció hatásosságát illetően művelőinek eddig sem lehettek kétségei - úgy tűnik azonban, képes az agynak azon részeit is kikapcsolni, melyek a pszichiátriai rendellenességekhez kötődnek.

2011.11.23 10:15ma.hu

Nagyon úgy tűnik, a meditációban profi emberek képesek kikapcsolni az álmodozáshoz és pszichiátriai rendellenességekhez - mint például autizmus, skizofrénia - kapcsolódó agyterületeket.

A meditáció működésének alaposabb megértése többféle komoly betegség kutatásának fejlesztésében segíthet - mondta el Dr. Judson Brewer tanulmányvezető, a Yale egyetem professzora.

Kollégáival MRI-t használtak az agyi aktivitás felmérésére gyakorlott meditálóknál - miközben azok három különféle meditációs technikát alkalmaztak.

A meditáció típusától függetlenül a meditálók csökkentették az agyi aktivitást azon a területen, amely összefüggésbe hozható a figyelemzavarral, a szorongással, a hiperaktivitással és a béta-amiloid plakkok kialakulásával, mely Alzheimer-kórhoz vezethet.

Amikor ez az agyi terület (mely tartalmazza a mediális prefrontális kérget és a cinguláris kérget) aktív volt, az önfigyeléssel és kognitív kontrollal összefüggésbe hozható agyi részek szintén aktiválódtak a gyakorlott meditálóknál, de a tapasztalatlanabbaknál nem.

Ez azt jelenti, hogy a képzett meditáló folyamatosan követi és elnyomja az "én" gondolatok megjelenését és az elkalandozást. Ha elég erősek, azt a két agyi területet is "elnyomják", melyek az autizmussal és a skizofréniával vannak összefüggésben.

Képesek együtt aktiválni a két agyi területet, meditáció és pihenés közben is, ami azt sejteti, hogy olyan állapotot alakítanak ki, mely nem én-, hanem jelen-központú.

"A meditáció, mely segít az embereknek a pillanatban maradni, évszázadok óta része a filozófiai gyakorlatnak. Számos mentális betegség középpontjában az "én" áll, melyet a gyakorlott meditáció befolyásolhat."
- mondta el Dr. Judson Brewer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.