Másként reagál a betegek agya megszokott dolgokra

Veszélyes félreértelmezés - agyi hiba a skizofrének baja

A skizofréniában szenvedő betegek számára gondot jelent mások tetteinek értelmezése. Úgy tűnik, ezért a nehézségért részben a társadalmi ingerek észleléséért felelős agyi terület meghibásodása felel.

2011.06.01 17:00medipress.hu

Mindezt a Vanderbilt Egyetem kutatói fedezték fel. „A skizofrénia legfontosabb problémája a társadalmi helyzetek és interakciók félreértelmezése” – állítja Sohee Park pszichológia professzor, a tanulmány társszerzője.

„Eredményeink segíthetnek megmagyarázni néhány, az észleléssel és gondolkodással összefüggő tévképzet eredetét a skizofrén betegekben.”

A PLoS One folyóiratban közzétett tanulmányban a szerzők arról számolnak be, hogy e hiányosság az egyik agyi területtel, a hátsó felső halántékbarázdával áll összefüggésben.

A kutatás során az agyi képalkotó vizsgálatok és észlelési vizsgálatok együttesen azt mutatták, hogy ez a társadalmi ingerek észlelésében részt vevő agyi terület rendellenesen reagál a skizofrén betegekben.

Az agyi terület nem tudja megkülönböztetni a valódi biológiai mozdulatokat ugyanannak a mozdulatnak a torzított változatától. A skizofrének ezért véletlenszerűen "látják" az élőlényeket, és ez a szubjektív élmény a hátsó felső halántékbarázda fokozott működésével áll összefüggésben.

A biológiai mozgásérzékelés esetében ezek az öngerjesztett, téves benyomások negatív társadalmi következményekkel járnak, mert a skizofrén betegek félreértelmezhetik más emberek cselekedeteit vagy szándékait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.