Több fejlődési rendellenesség...

Mesterséges megtermékenyítés veszélyes a gyermek számára

Egy új tanulmány szerint az asszisztált megtermékenyítéssel fogant gyermekekben nagyobb arányban fordulnak elő fejlődési rendellenességek, mint a természetesen fogant babákban.

2009.11.26 10:42medipress.hu

Dr. Darine El-Chaar és az Ottawai Kórház munkatársai szerint az asszisztált reprodukció segítségével megfoganó magzatokban 3% körüli a fejlődési rendellenességek aránya, míg természetes módon fogant gyermekekben kevesebb, mint 2%.A Fertility and Sterility című újság novemberi számában megjelent tanulmányban a kutatók Ontario tartomány összes, az adatbázisban megtalálható 2005-ös szülését vizsgálták.

Az elemzés 43462 természetes úton fogant szülést ölelt fel (ebből 298 esetben az anya hormonális gyógyszerrel segítette teherbe esését). 173 esetben spermiumot fecskendeztek az anyák méhébe, illetve lombikban történő mesterséges megtermékenyítés 319 esetben történt. Ha az összes típusú asszisztált reprodukciós módszert tekintették, 2,91%-ban jött létre fejlődési rendellenesség a méhen belül, vagy nem sokkal a szülést követően, míg a természetes úton fogantak esetén 1,86% volt az arány.

A leggyakoribb rendellenességek a gyomor-bél rendszert, a szív- és keringési rendszert, az izmokat, a csontvázat érintették, azonban a kockázat nem fokozódott a gerinc rendellenességei esetén (spina bifida), vagy arcfejlődési rendellenességek esetén (nyitott szájpad). Ha a kutatók az eseteket egyes technikák szerinti bontották csoportokra, az arány 2,35% volt az ovulációt segítő hormonális kezelés, 2,89% a spermiumfecskendezés, és 3,45% a lombikos megtermékenyítés esetén.

Azonban a kutatók megjegyezték, hogy az egyes csoportokban alacsony volt az esetszám, és az eredmények statisztikailag nem tekinthetőek szignifikánsnak.A természetes módon fogant terhességekben az anyák átlagéletkora 29 év volt, míg ez a szám 32 volt az ovuláció indukció, 34 a méhbe történő fecskendezés, és 35 a lombikos megtermékenyítés során.A kutatók végső megállapítása szerint tehát további elemzések szükségesek a további befolyásoló tényezők (pl. az anyák, de akár az apák kora a fogantatás idején) feltérképezéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.