Drága kezelés, de megéri

Az akupunktúra segíti a mesterséges megtermékenyítést?

Az akupunktúrás kezelés növelheti a mesterséges megtermékenyítés, azaz az úgynevezett In Vitro Fertilizáció (IVF) sikerességének a valószínűségét, ha rögtön a megtermékenyítés előtt, vagy az után alkalmazzák - derül ki egy friss tanulmányból, mely hét, a témával foglalkozó kutatás eredményeit foglalja össze.

2008.02.13 10:44medipress.hu

A szerző véleménye szerint, a kutatások eredményei jelentősek, és orvosi szempontból is lényegesek, de egy kissé még kezdetlegesek, mivel minden kétséget kizáróan nem bizonyítják, hogy az akupunktúrás kezelés garantálja a mesterséges megtermékenyítés sikerességét. Az említett hét tanulmány során, összesen 1 366 nőt vizsgáltak meg, négy nyugati országban.

A páciensek egy része hagyományos akupunktúrás kezelést kapott közvetlenül a mesterséges megtermékenyítés előtt, vagy után, esetleg mindkét időpontban, másik részük csak az akupunktúra utánzatát kapta, és a vizsgált nők harmadik csoportja, egyáltalán nem kapott ilyen jellegű kiegészítő kezelést. Azoknál a nőknél, akik részesültek a hagyományos akupunktúrás kezelésben az IVF előtt, vagy után, 65 %-kal magasabb volt a teherbe esések aránya, és kétszer olyan magas, az élve születések aránya, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akik nem részesültek a kezelésben, vagy csak az akupunktúra utánzatát kapták.

A kutatók becslése szerint, ezek a számok a gyakorlatban annyit jelentenének, hogy például 10 mesterségesen megtermékenyített nő esetében, ha mindegyikük részesülne az akupunktúrás kezelésben, eggyel több nő esne biztosan teherbe, mint a kezelés nélkül. A tanulmányból kiderül továbbá, hogy a mesterséges megtermékenyítés drága dolog, és stresszes is lehet, de az akupunktúrás kezelés nagyon ritkán jár súlyos mellékhatásokkal.

Az összefoglaló tanulmányban, mely a BMJ (Brittish Medical Journal) elektronikus kiadásában is megjelent, részt vett Eric Manheimer sebészorvos, a Maryland-i Orvosi Egyetem kutató munkatársa is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.