Pubertáskori tüneteket okozott nála

Genetikai rendellenesség miatt kamaszodik egy hat hónapos kisbaba

Egy ritka genetikai rendellenesség pubertáskori tüneteket okozott egy hat hónapos kisbabánál. A megdöbbent szülők hiába fordultak orvoshoz, a ritka szindrómát a baba kétéves koráig nem tudták diagnosztizálni az orvosok.

2010.11.02 13:00medipress.hu

A brit kislány már jól van, és normális életet élhet, pedig rendkívül furcsa rendellenességgel született.

A kis Maisie-nek ugyanis már hat hónaposan szokatlan, serdülőkori tünetei voltak, beleértve a mellek növekedését is. Szülei, Linda és Simon először akkor figyeltek fel arra, hogy valami nincs rendben, amikor a pelenkájában vért találtak.

Pár hónappal később, kilenc hónapos korában pedig a mellei is elkezdtek növekedni. A látvány sokkolta őket.

Végül a gyereknél kétéves korában a McCune-Albright szindrómát diagnosztizálták az orvosok, ami világszerte is csak néhány embert érint.

A betegség következtében a kislány hormonháztartása felborult, ami a szervezetét becsapva kamaszkori tüneteket okozott. Ez attól eltekintve, hogy ijesztő, veszélyes is lehet, ha nem avatkoznak időben közbe az orvosok.

A tanársegédként dolgozó Linda döbbenten állt a történtek előtt.

"Annyira szokatlan tünetei voltak, hogy fogalmunk sem volt róla, mi baja lehet. Látni a vért a pelenkán minden szülő rémálma, a lélegzetem is elakadt. Mikor végre felismerték a rendellenességet, egy nagy kő esett le a szívünkről" - mondta Linda.

Ráadásul rögtön, az első tüneteket látva orvoshoz fordultak, de a doktor nem gondolt még a szindrómára, hanem csak egy lehetséges szexuális zaklatásra. A szülők nehezen viselték a borzalmas célozgatásokat, hiszen tudták, ilyesmiről szó sem lehetett.

Végül a mellei növekedése után jobban megvizsgálták a gyermeket, és egy sor vérvizsgálat után kiderült a ritka rendellenesség. Maisie ma már négyéves és havonta jár kontrollvizsgálatokra a Great Ormond kórházba.

Az orvosok folyamatosan ellenőrzés alatt tartják a hormonszintjét, egészen a valódi kamaszkoráig.

Ha nem avatkoztak volna be időben, a szindrómának akár halálos szövődményei is lehettek volna. Maisie-nek szerencsére ilyesmitől a jövőben már nem kell tartania.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.