Ne ellenségnek tekintsük a pornót!

Miért néz a férfi annyi szexfilmet? Itt az igazi válasz

A férfiakra sokkal jellemzőbb, hogy szeretik nézni, ahogy mások szexelnek, vagy olvasni róla. Íme, miért is van ez így, és miért tekinthető valamelyest normálisnak.

2011.11.12 09:00ma.hu

Sok férfival fordul elő: miután a párja aludni ment, gép elé ül, és az interneten feltérképezi a legújabb pornóoldalt, amit felfedezett. Ez szinte minden este megtörténik.

Minderről a feleség csak a párterápia második alkalmán értesül. Annak ellenére, hogy a férj bizonygatja, ez a szokás semmit sem változtat a hozzá fűződő érzelmeken, a nő aggódik: nem a pornót részesíti majd előnyben a párja ahelyett, hogy vele szeretkezne? Nos, ez egy általános reakció.

"Gyakori, hogy a páros egyik tagját érdekli a pornó, a másikat nem, és utóbbi ezért ezt egy problémának tartja - mondja Russell Stambaugh PhD, michigani pszichológus és szexterapeuta. - Pedig ritka, hogy ez probléma. Tanulmányok bizonyítják, hogy a pornót nézőknek csupán 5 százalékánál van valóban valami gond a kapcsolatban, ennél az 5 százaléknál befolyásolja is a mindennapokat a pornó iránti érdeklődés."

Az evolúciós kapcsolat

Jó hírek - mivel igen sok ember néz pornót. A legtöbb nőnek azonban semmi oka emiatt aggodalomra. Bármi is vezeti a férfit arra, hogy internetes szexet nézzen, ez ritkán vethető a partner szemére.

A nők többsége attól tart - és félelmet szül benne a dolog -, hogy ő nem olyan attraktív és szexis, mint a filmekben látható pornósztár. De ez nem erről szól, nem azt jelenti, hogy a férfi nem kívánja őt, sőt, hogy attól kéne rettegni, legközelebb haza se jön. A pornó egy izgalmat generáló dolog, egy újdonság, ami jól is jöhet a női partnernek.

No, de miért szeretnek nézni a férfiak más meztelen embereket? Nem könnyű a válasz. A pornó által kiváltott izgalom az agy több területéhez is kötődik. Egy teória szerint az úgynevezett tükör neuronok, az agysejtek, melyek az aktus közben is "akcióban vannak", fontos szerepet játszanak a férfi izgalmi állapotában. Ám attól, hogy tudjuk, mi hoz lázba a pornónézés során, nem válasz arra, miért jön izgalomba az agy.

Stambaugh rámutat az evolúcióra. A férfiak agya úgy van programozva, hogy könnyen izgalomba jönnek, tehát mindig készen állnak a szexre, ha alkalom adódik. Az online pornó egy gyors, könnyen elérhető lehetőség az izgalomra, amely mindig kéznél van.

Fontos viszont, hogy a nők ne úgy tekintsenek a pornóra, mint egy "őket helyettesítő" dologra - ha ugyanis eltekintenek ettől, megkönnyebbülnek, és itt az alkalom, hogy könnyebben beszélgessenek partnerükkel a szexről - ami sokkal jobb, közös szexuális élményekhez vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.