A magánélet és a munka egyensúlya is fontos

A fix fizetést és a világos követelményeket szeretik a munkavállalók

Úgy tűnik, a kiszámítható, fix fizetés, és az egyértelmű, világos elvárások a legfontosabb szempontok egy-egy munkahely megválasztásánál hazánkban.

2011.10.25 13:00MTI

Mindez az őszi HVG állásbörzén résztvevők körében elvégzett felmérésből derült ki. Az október elején tartott kétnapos börzén 138 kiállító 3141 állásajánlata és több száz képzési ajánlata közül összesen közel 11.000 álláskereső válogatott a helyszínen.

Az állásbörze honlapján egészen november 15-ig lehet jelentkezni a meghirdetett állásokra. Az állásbörze látogatói között keresettek voltak a mérnökök - a cégek 64 százaléka kínált nekik állást - és az informatikusok (csaknem minden második cégnek volt nekik szóló ajánlata), de könnyen találhattak maguknak ajánlatot a több nyelven magabiztosan beszélő álláskeresők is.

A közel 1000 kitöltő válaszai alapján készült felmérésből kiderül, hogy a legfontosabb munkahely-választási szempontok között első helyen már nem a fizetés áll, hanem az egyértelmű munkahelyi elvárások (a maximálisan adható 5 pontból 4,58 pont az átlag, a kiszámítható fizetés pedig 4,53 pontot kapott átlagosan).

Fontos szerephez jutott a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása is (4,47). A fontossági sorrendben előkelő szerepet kapott a tapasztalatszerzés lehetősége (4,29) és a vállalati és személyes értékek egyezősége (4,24) is.

A két legkevésbé fontos szempont a munkahely megválasztásánál 3,19 ponttal a kötetlen munkaidő, és 3,35 ponttal a vezetői felelősségvállalás lehetősége.

Az állásbörzén részt vevők 20 százaléka kevesebb mint egy hónapja, fele pedig egy-három hónapja keres állást, egy évnél hosszabb ideje csak az érdeklődők körülbelül 10 százaléka keres munkát.

A kérdőív eredményeiből kitűnik, a jelenleg is dolgozók 42 százaléka munkájával, 59 százaléka fizetésével elégedetlen. Az elégedetlen munkavállalók ugyanakkor nem félnek váltani, a válaszadók közel 35 százaléka jelenleg is dolgozik, és közben már a továbblépésen gondolkodik.

A munkahelyváltás okai közt is egyre fontosabb szerepet kapott a szakmai továbblépés (14,78 százalék), de az anyagiak is hasonló mértékben hangsúlyosak (13,35 százalék) akkor, amikor egy alkalmazott váltáson gondolkodik.

Azoknak a résztvevők, akik jelenleg is dolgoznak, átlagosan valamivel több mint 144.000 forint felett van a havi nettó fizetésük, az ezen felüli cafetéria juttatások átlagos havi nettó összege pedig csaknem 17.000 forint, de a munkavállalók 43,76 százaléka egyáltalán nem kap béren kívüli juttatást a fizetésén túl.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.