Szomorú igazság a cukormentes gumiról

Biztonságban érzed magad a rágótól? Nem kéne

Azok a fogorvosok, akik azt javasolják pácienseiknek, hogy evés után rágjanak el egy cukormentes rágógumit, valószínűleg át kell gondolják a tanácsukat.

2011.10.12 14:23ma.hu

Úgy tűnik, nem a legjobb ötlet azt ajánlani a fogorvosnál járóknak, hogy cukormentes rágóval frissítsék fel leheletüket. A tudósok szerint ugyanis ez a szokás ugyanúgy rongálhatja a fogakat, mintha cukros rágót rágnának.

A British Dental Journal-ban megjelent tanulmány szerint a cukormentes rágókban rejtett rizikó van, noha fogbarátként hirdetik őket. A Bostoni, Helsinki és Dél-Nevadai egyetem kutatóiból álló csoport kiderítette, hogy a cukromentes rágóknál a cukorhelyettesítők használata okoz fogszuvasodást. A savas ízesítőkben, melyek a cukormentes édességekben és italokban vannak, eddig fel nem fedezett kockázat rejtőzik.

A cukrot helyettesítők, mint például a xilitol és a szorbitol a szuvasodás kockázatát csökkenti, ám növelik a szájban a savasságot, mely a védő szerepet betöltő fogzománcot rongálja. Ez különösen igaz a gyümölcsös ízt is tartalmazó rágók esetében.

"Az emberek biztonságban érzik magukat, mert azt gondolják, a cukormentes rágóval a fogaiknak nem eshet baja." - mondta el Dr. Sok-Ja, a Bostoni egyetem munkatársa.

Amennyiben a xilitolt és szorbitolt tartalmazó termékek elszaporodnak, az embereket nem ártana tájékoztatni arról, hogy rejtett kockázatot jelentenek a fogakra nézve. Ráadásul mellékhatásként gyomor-zavarokat okozhatnak és ozmotikus hasmenést okozhatnak.

Természetesen még szükség van további vizsgálatokra - tették hozzá a kutatók, az azonban aggasztó, hogy a cukormentes termékeket az emberek nagy mennyiségben használják, teljes biztonságban érezve ezzel magukat.

A Wrigley rágógumigyártó cég szóvivője minderre reagálva elmondta, a tudományos tanulmányok, beleértve a British Dental Journal-t is, tisztázzák, hogy a cukormentes rágók rágása számos előnnyel járhat a fogakra és a száj egészségére nézve, mivel stimulálja a nyáltermelődést. Hacsak az ember nem rág igen nagy mennyiségűt egy nap, nem kell amiatt aggódnia, hogy a fent említett problémák előjönnek nála.

A brit fogászati egyesület tudományos tanácsadója, Damien Walmsley arra hívja fel a figyelmet, hogy a szuvasodás elkerülése érdekében rághatunk cukormentes rágót, de a gyümölcsös ízűeket inkább kerüljük. Ahogyan az sem mellékes, hogy rendszeresen fogat mossuk és látogassuk a fogorvost...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.