A fruktóz olcsó, édes - és veszélyes?

Halálos titkokat rejt természetes édesítőnk

Édes, olcsó és természetes - a fruktóz tűnik a legideálisabb "egészséges" édesítőnknek, amíg a belsejébe nem látunk...

2011.10.04 08:25ma.hu

A legegészségesebb édesítőnek tűnik a fruktóz - a cukrot, amely természetes alkotórésze a gyümölcsöknek, manapság számos feldolgozott ételhez hozzáadják. Bár egészségesnek gondoljuk, halálos titkokat is rejthet.

Kutatók felfedezték, hogy a fruktóz komoly betegségekhez köthető, így a rákhoz, a szívbetegséghez, a magas vérnyomáshoz, vese károsodáshoz, sőt a demenciához is.

A kutatók félelmei beigazolódtak, amikor rájöttek: azoknál az embereknél, akik sokat fogyasztottak a fruktózban gazdag gyümölcslevekből, megnőtt a végbélrák kockázata.

A kutatást a Journal of the American Dietetic Association lapban publikálták, és rámutat arra: a fruktóz magas koncentrációja a feldolgozott gyümölcslevekben különösen okozója lehet a betegségeknek.

A probléma az, hogy a gyümölcsökben egyébként számos, nagyon is egészséges összetevő van - így a rost, a C-vitamin és egyéb antioxidánsok -, melyek fogyasztása éppenséggel véd a rák ellen. Ám a feldolgozás során ezek elvesznek.

A Bangor egyetemen végzett vizsgálatok után a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy még a frissen facsart gyümölcslé is több, mint öt teáskanálnyi fruktózt tartalmaz poharanként, mely hízáshoz, de akár cukorbetegséghez is vezethet. A brit dietetikusok társasága szerint ezért csupán egy pohár gyümölcslé fogyasztása ajánlott naponta...

Manapság a fruktózt, amely gyorsan felszívódik a véráramba, sajnos nemcsak a gyümölcslevekben találjuk meg, de egy sor másik ételben és italban is, az édességektől a jégkrémig. A legtöbb vásárló nem is sejti, hogy az élelmiszer csomagolásán fel van tüntetve, de más és más neveken szerepelhet az összetevők sorában. Például magas fruktóztartalmú kukoricaszirupként.

"Felturbózza" a termékeket, szerkezetet ad a gabonaszeleteknek, kekszeknek, szívóssá téve őket, sűríti a jégkrémet és a joghurtokat. A fagyasztott termékekben is használják. A süteményekben, tésztákban is megtalálható, ahogy a gabonapehelyben is.

A kutatók szerint egy-egy ilyen termékben teáskanálszámra található meg a fruktóz, ahogyan egy gyümölcsitalban legalább 13 van belőle.

Egyre növekvő aggodalommal tekintenek a fruktóz szirup egészségünkre gyakorolt hatásaira. Mert bár hasonló mennyiségű kalóriát tartalmaz, mint a nádcukor, a szervezet nem ugyanúgy dolgozza fel a fruktóz szirupot. Terheli a májat, és emeli a zsírszintet a véráramban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.