Nem fejeződik be az agyfejlődés kamaszkorban

Főiskolás élmények fejlesztik tovább az agyat?

Kiderült, hogy az agy fejlődése mégsem áll meg a korábbi vélekedésekkel ellentétben a kamaszkorban.

2011.09.30 14:25ma.hu

Az agy fejlődése nem áll meg a serdülőkorban - folytatódik, amíg a 20-as évei elejére nem ér az ember - állapította meg egy új tanulmány.

Ez rávilágít arra, hogy a korábbi feltételezések, miszerint az agy fejlődése a kamaszkor éveiben befejeződik, hamisak. Az albertai egyetem kutatói MRI-t használtak 103 egészséges ember agyának feltérképezésére, akik 5-32 évesek voltak. Minden önkéntes legalább kétszer lett szkennelve.

A kutatás eredménye szerint a fiatal felnőttek agya még fejlődött a homloklebenynél, amely a komplex kognitív feladatok ellátásban működik közre, mint például a figyelem, a magas szintű koncentráció, késleltetés, gátlás.

Az agy ilyen szintű további fejlődése a kutatók szerint annak is köszönhető, hogy ebben az életkorban az ember új körülmények közé kerül. A fiatal felnőttkorral járó, új élettapasztalatok, mint például a főiskolára, egyetemre kerülés, a karrier elkezdése, a növekvő függetlenség, önállóság, az új szociális- és családi kapcsolatok kialakulása hozzájárulnak.

A Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány szerzői hozzáteszik: bizonyos embereknél ugyanakkor agyi degeneráció jeleit is észlelték - emiatt további kutatásokra lesz szükség, hogy megértsék, milyen összefüggés van az agyi struktúrák és bizonyos pszichiátrai rendellenességek között. A legtöbb pszichiátrai betegségek a fiatal felnőttkorban alakul ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.