Mindennapos lett, hogy hazudunk

Hetet-havat, mindennap: így ismerd fel a hazudozót!

Digitális világunkban sokkal egyszerűbb és mindennaposabb lett a hazugság - sajnos az anonimitás az interneten lehetővé teszi, hogy azt mondjunk, amit akarunk, legyen az igaz vagy sem, kedves vagy kegyetlen.

2011.09.23 14:23ma.hu

Sokkal könnyebben odavetünk a másiknak egy gonosz mondatot, mondjuk meg neki a véleményünket vagy éppen mondunk ki szerelmes szavakat írásban, az interneten.

Könnyebbnek tűnik, és kevésbé gondolunk bele a következményekbe, mint ha szemtől szemben áll velünk az illető...

Csakhogy a hazugságok is sokkal egyszerűbbek lettek. Noha a filmek érdekes teóriákat nyújtanak arról, hogyan leplezzünk le egy hazudozót, a valóságban ez nem ilyen könnyű. Sok esetben nem is tudunk annyit a másikról, hogy tudhassuk, igazat mond vagy hazudik.

Dr. Jeff Hancock a Cornell egyetemről sokat foglalkozott már a hazugságokkal: a hazugság és csalás "új világáról" előadásokat is tart. Íme öt figyelemreméltó felfedezése.

- Minden nap hazudunk

Az emberek hazudnak - átlagosan egyszer egy nap folyamán. Mindegy, hogy személyesen, telefonon vagy digitális formában.

- A szemek nem árulnak el

Hiszünk abban, hogy egy személy szemmozgása, és/vagy változás a hangjában segít nekünk leleplezni a hazugságot. Ez azonban lehetetlen digitális formában, ráadásul sokszor egyáltalá nem kell használnunk a hangunkat.

- Hazudunk a randiért

A randioldalakon, így az amerikai Match.com-on is jellemző, hogy minimum egy hazugság van a fenn szereplők adatlapján. Egyik a három közül sántít: vagy a magasság, vagy a testúly, vagy a kor.

Mivel kapcsolatban hazudnak legtöbbször a nők? A súlyukról. A férfiak pedig a magasságukról - nem mintha élőben aztán nem derülne ki az igazság, de úgy gondolják, nyertek egy esélyt. Legalább a randira. S ezeken a dolgokon sok esetben lehet is változtatni - diétázással, magas sarkú cipővel. Sokkal durvább, ha valaki már eleve photoshoppolt fényképpel szerepel!

- A leleplezés nehéz


Az emberek mindössze 54 százalékban leplezik le a hazugságokat. Csupán egy kis részük megrögzött hazudozó, őket nem nehéz lebuktatni.

A kutatók azonban valóságos bűvésznek nevezik azokat, akik 90 százalékban rájönnek, hogy hazudik valaki. Egy tanulmány szerint csupán 18 ilyen ember van 20 ezer között, és nem tisztázott, miért szúrják ki a hazugságokat egyszerűbben, mint az átlag.

- A hazudozó nyomot hagy?

Minthogy a "hazug profilok" egyre jobban elszaporodtak, bizonyos visszatérő elemeket észre lehet venni bennük. Azok az elbeszélések, amelyekben eséllyel vannak hazugságok, általában:

- kevés "én" jelzőt tartalmaznak,
az illető ezzel is távolítani próbálja magát pszichológiailag a hazugságtól

- kevesebb ellenvetésre, védekezésre utaló szó van bennük, például "de", "ha, hacsak" "kivéve", "eltekintve", "méghozzá", "ráadásul" - hogy a hazugság bonyolultságát csökkentse

- több negatív érzelem található bennük

Dr. Hanckock szerint ez utóbbi arra utal, hogy a hazudozóban azért mégis van bűntudat. Közben azonban az érzelemre irányítja a figyelmet, és elvonja arról, hogy mennyire szavahihető ő valójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.