Érdekes okok, amiért migrénünk lehet

Miért esik szét a fejem? Meglepetés...!

Bizonyos esetekben tisztában vagyunk vele, miért fáj a fejünk: például érzékenyek vagyunk a fronthatásra. Vannak azonban okok, amire nem is gyanakszunk.

2011.09.13 08:29ma.hu

Vannak dolgok, amelyek egyes embereknél biztosan fejfájáshoz vezetnek. Ha bemondják az időjárás-változást, már számítanak is rá, hogy nem lesz jó napjuk. Bizonyos esetekben azonban egészen meglepő okok is állhatnak a fejfájás, a migrén mögött.

Íme a 7 leggyakoribb, amelyekre talán nem is gondolunk.


A migrének 80 százalékáért például a stressz a felelős. Mivel a kortizol- és adrenalinszintünkben ingadozást okoz: fájdalmat és émelygést, hányingert válthat ki. A stressz okozza a makacs váll- és nyakfájdalmakat is, azt az érzést, amikor úgy érezzük, mintha "karót nyeltünk volna".

Megoldásként ajánlhatóak a relaxáló gyakorlatok: meditáció, jóga, mély lélegzés, masszázs. Nőknél a menstruáció előtti napokban jellemző lehet a migrén - az ösztrogénszint változása miatt.

A hormonális ingadozások okozzák a terhesség alatti fejfájást, a menopauza előtti időszakban jelentkező- illetve már a menopauza alatti migrént is.

Megoldás lehet, ha már tudjuk, mikor jelentkeznek a tünetek, elébe megyünk és a megfelelő orvosságot két nappal korábban bevesszük. Terhesség alatt kérjük ki az orvos tanácsát.

Az a fránya időjárás

A migréntől szenvedők jó részénél a probléma a fronthatás, az időjárás-változás miatt jelentkezik, amikor emelkedik a hőmérséklet. Ilyen esetekben nem sokat tehetünk, legfeljebb a megszokott módszereinkkel csökkenthetjük a hatását.

Ha nem alszunk jól, azt ellenben orvosolhatjuk. Az álmatlanság - ha nem valami, általunk jól ismert oka van - köthető a szerotonin hormon alacsony szintjéhez a szervezetben.

Megoldást jelenthet, ha minden nap ugyanakkor fekszünk le aludni, és ugyanakkor kelünk fel. Csökkentsük a koffeinbevitelt és mozogjunk gyakran.

Bizonyos illatokról óvakodjunk! Talán nem is sejtjük, hogy a kedvenc parfümünk okozza a fejfájásunkat. Ha gyanúsnak találjuk, vagy akár egy szappanunk, vegyszerünk, amit a takarításhoz használunk, lehet a hibás, ezeket mellőzzük. Sőt, a boltokat is, ahol vásároltuk őket.

Meglepő lehet, de van, akinél az erős fény vált ki fejfájást. A fluoreszkáló égő, fénycső, a számítógép fénye, vagy akár az erős napsütés. Cseréljük ki az égőket kevésbé erősekre, a számítógépre kerüljön egy képernyővédő, amely csökkenti a fényhatást.

Ha a fény túl erős a helyiségben,
ahol dolgozunk, és a falak fehérek, a falra helyezett képekkel csökkenthetjük a hatást. Túl keveset eszünk, vagy rossz dolgokat fogyasztunk - ez is oka lehet a fejfájásnak!

Bizonyos ételekben, így a vörösborban tyramin aminosav-,  a hot dogban, a felvágottakban, vagy a feldolgozott húsokban a nitrát-, a phenylalanine aminosav a csokoládéban - mindegyik hozzájárulhat a migrénhez.

Együnk és igyunk elegendő vizet. Fogyasszunk elég fehérjében gazdag ételt. Figyeljük meg, mely ételek után jelentkezik rendszerint fejfájás, és amennyiben így van, kerüljük őket!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.