Segíthet a gyógyszer "megtalálásában"

A migrén hátterében lévő génhibát azonosítottak

Azonosítottak egy olyan génhibát brit kutatók, amely a migrénhez köthető, és a későbbiekben új gyógyszercélpontként szolgálhat - ismertette hétfőn a Nature Medicine című tudományos folyóirat alapján a felfedezést a BBC hírportálja

2010.09.28 15:39MTI

Mint Zameel Cader, az Oxfordi Egyetem munkatársa hangsúlyozta, az eredmény egy lépéssel közelebb visz annak magyarázatához, miért szenved ötből egy ember migréntől. 

Mindeddig ismeretlenek voltak azok a gének, amelyek közvetlenül felelőssé tehetők a migrénes fejfájásért. 

A most megjelent tanulmányban az oxfordi kutatók a TRESK néven ismert génről állapították meg, hogy adott változata közvetlenül hozzájárul egyes pácienseknél a migrénhez. 

A tudósok szerint amennyiben a gén nem működik megfelelően, a környezeti tényezők könnyebben ingerlik az agy fájdalomközpontjait. 

A nemzetközi kutatócsoport olyan családok tagjaitól vett DNS-mintákat elemzett, melyekben gyakran jelentkezett migrén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.