Jó néhány szer hasznos lehet

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére.

2010.12.09 16:00webbeteg.hu

A migrén elleni gyógyszereket két fő csoportra oszthatjuk. A rohamoldó szerek a migrénes roham megszüntetésére vagy enyhítésére alkalmasak, míg a megelőző gyógyszereket rendszeresen kell szedni a migrénes roham megelőzése céljából.

Ha a rohamok gyakran jelentkeznek (pl. hetente), vagy ritkábban ugyan (pl. havonta), de akkor különösen súlyosak (rosszul reagálnak a rohamoldó terápiára, vagy hosszú ideig fennálló zsibbadással illetve az egyik testfél gyengült mozgásával járnak), érdemes megelőző terápiát alkalmazni.

Bizonyos gyógyszereket terhesség vagy szoptatás alatt nem javasolnak, vannak, amelyeket gyerekek számára nem ajánlanak. Orvosa segíteni fog Önnek a megfelelő gyógyszer kiválasztásában.

Rohamoldó gyógyszerek

A legjobb eredmény elérése érdekében azonnal vegye be a bevált rohamoldó gyógyszerét, ahogy a roham előjeleit tapasztalja. Segíthet, ha ilyenkor le tud feküdni, esetleg el tud aludni egy sötét, nyugodt szobában. Nem-szteroid gyulladásgátlók.

Ezek a gyógyszerek (pl. aszpirin, ibuprofen, naproxen) enyhébb migrén ellen lehetnek jótékony hatásúak. A külön a migrén kezelésére forgalmazott készítmények, pl. az acetaminofen, az aszpirin és a koffeinnel kombinációja enyhítheti a mérsékelten súlyos migrént, de nem elég hatásos a súlyos migrén kezelésében.

Ha ezek gyógyszerek nem elegendőek, orvosa valószínűleg a lentebbi szerek közül fogja az új készítményt választani.

Ha túl gyakran vagy túl hosszú ideig szed nem-szteroid gyulladásgátlót, gyomorfekély, gyomorvérzés, esetleg gyógyszer indukálta fejfájás alakulhat ki.

Triptánok.

A triptánok a szerotonin hatását utánzó gyógyszerek, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Hatékonyan csökkentik a fájdalmat, az émelygést, a fény- illetve hangérzékenységet.

A sumatriptan volt az első kimondottan a migrén kezelésére való gyógyszer. A hasonló készítmények közé tartozik a zolmitriptan, almotriptan, frovatiriptan, eletriptan, rizatriptan és a naratriptan.

A triptánok mellékhatásai közé tartozik az émelygés, a szédülés és az izomgyengeség

Kismértékben növelik a szívinfarktus és a stroke (szélütés, agyi infarktus) kockázatát. Van, akinél a sumatriptan és a naproxen kombinációja biztosabban szünteti meg a migrénes rosszullétet, mint bármely más készítmény önmagában.

Ergot alkaloidok.

Az ergot alkaloid gyűjtőnév több hatóanyagot is magába foglal. Az ergot alkaloidok kevésbé drága, de egyben kevésbé hatékony szerek, mint a triptánok.

Az ergotamin több mint 60 éve használatos a migrén kezelésében, különösen a triptánok megjelenése előtt volt népszerű. A dihidroergotamin hatékonyabb és kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint az ergotamin.

Émelygés elleni szerek.

A migrénes rohamot gyakran kíséri hányinger illetve hányás, melyek csökkentése fontos a migrén kezelésében. Gyakran írnak fel metoclopramide vagy prochlorperazine tartalmú készítményt.

Opioidok.


Kábító fájdalomcsillapító tartalmú gyógyszerek, különösen a kodein, néha alkalmas a migrén kezelésére, amikor a betegek ergot vagy triptan származékokat nem szedhetnek. Ezekhez a gyógyszerekhez hozzá lehet szokni, éppen ezért csak végső esetben fordulnak hozzá.

Megelőző gyógyszerek

A megelőző készítmények szedésével csökkenthető a migrénes rosszullétek gyakorisága, súlyossága és időtartama, továbbá nőhet a rohamoldó gyógyszerek hatékonysága is a roham alatt.

Orvosa javasolhatja Önnek, hogy naponta szedjen megelőző gyógyszert, esetleg az előre kiszámítható migrén jelentkezése előtti napoktól kezdve (pl. a menstruáció előtt).

A legjobb hatás elérése érdekében az orvosi utasításnak megfelelően szedje őket!

Vérnyomáscsökkentők.

A béta blokkolókat és a kálcium csatorna blokkolókat leggyakrabban magasvérnyomás és a koszorúsér fokozott összehúzódási hajlamának kezelésére alkalmazzák, de csökkenthetik a migrénes rosszullétek gyakoriságát és súlyosságát is. Az elsőként választandó megelőző szerek közé tartoznak.

A kálcium csatorna blokkolók közül különösen a verapamil lehet jó hatású. Mindezek mellett a szintén vérnyomáscsökkentő lisinopril és candesartan szintén hatékony a migrén megelőzésében.

Nem teljesen világos, hogyan előzik meg ezek a szerek a migrén kialakulását. Mellékhatásként szédülés, aluszékonyság alakulhat ki.

Depresszió elleni gyógyszerek.

Bizonyos antidepresszánsok kedvező hatásúak bármilyen típusú fejfájás, többek között a migrén megelőzésében is. A legrégebbi típusú, ún. triciklusos antidepresszánsok (pl. amitriptyline, nortripyline) a leghatékonyabbak.

Nem szükséges depressziósnak lenni ahhoz, hogy ezek a gyógyszerek migrénmegelőző hatást fejtsenek ki.

Az újabb antidepresszánsok kevesebb mellékhatással rendelkeznek, de nem annyira hatékonyak a migrén megelőzésében.

Epilepszia elleni gyógyszerek.

Bár nem teljesen tisztázott, milyen módon, de bizonyos antiepileptikumok (pl. clonazepam, carbamazepin, topiramate, valproát) hatékonyak a migrén megelőzésében is. A gabapentin egy másik rohamoldó gyógyszer, másodikként választandó készítmény. Nagy dózisban ezek szerek émelygést, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, hajhullást és szédülést hozhatnak létre.

Cyproheptadine.


Ez a hisztamin receptor blokkoló (antihisztamin) a szerotonin hatását is befolyásolja. Néha gyerekeknek adják megelőzés céljából. Botulinum toxin. Egyes botox kezelésben részesülő betegek esetében megfigyelték, hogy fejfájásuk ritkábban alakul ki.

A botox hatásának módja még nem tisztázott. Ha több megelőző gyógyszer alkalmazása sem enyhíti a fejfájásos rohamokat, beszéljen orvosával a botox kipróbálását illetően!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.