Nő a túlélési esély az átlagosnál jobb fizikummal

Esélyed sincs a bőrrákkal szemben, ha gyenge vagy?

A legújabb kutatások szerint a fizikai állapot az életkornál is jobban meghatározhatja az egyik legveszélyesebb bőrdaganat, a melanoma túlélési esélyeit.

2011.09.11 12:00medipress.hu

A Michigan Egyetem Rákkutató Központjának tudósai szerint a rossz egészségnek örvendő fiatal betegeknek sokkal rosszabbak az esélyeik, mint a jó fizikai állapotban lévő idősebbeknek.

A 101 harmadik stádiumú melanoma-ban szenvedő beteg részvételével készült kutatás szerint a csökkent izomtömeggel rendelkező betegek esetében kortól és a tumor nagyságától függetlenül nagyobb volt az esélye az áttétképződésnek.

A gyenge fizikumú pácienseknél a rákos nyirokcsomók eltávolítása is problémás volt.

"A kérdés az, hogy ha helyes étrenddel és edzéssel visszafordíthatnánk a degeneratív izomtömeg-vesztést, azzal csökkenthetnénk-e a rákos betegségek kiújulásának esélyét" - nyilatkozta Michael S. Sabel, a Michigan Orvosi Egyetem sebészeti segédprofesszora.

A kutatók szerint a veszélyeztetett melanoma páciensek felismerésével a kezelés is módosulhat.

A kutatás részletes leírása az Annals of Surgical Oncology című szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.