Még finomhangolni kell, de működik

Vérteszttel kimutatható az áttétes bőrrák

A Yale Egyetem szakemberei sikeresen azonosították a vérben azokat a biomarkereket, amelyeknek köszönhetően megjósolhatóvá válik a daganatos áttétek képződése bőrrákban szenvedőknél.

2011.04.15 18:14ma.hu

Az amerikai rákkutató szaklap, a Clinical Cancer Research hasábjain megjelent legfrissebb kutatás szerint a vérplazma bizonyos biomarkerei révén sejteni lehet, hogy áttétet képezhet a melanóma, vagy sem.

Harriet Kluger, az egyetem vezető szakembere szerint a rosszindulatú bőrdaganat esetében a rákos sejtek hamar elszaporodhatnak a test többi részén, ezért a legtöbb ilyen beteget állandóan vizsgálni kell, ami a jelenleg alkalmazott eljárások miatt nagy terhet ró a társadalombiztosításra.

A melanóma ugyanis férfiak esetében az ötödik, nők esetében a hetedik leggyakoribb rákos daganat. Ha megfelelően és kellő gyakorisággal szűrik, akkor egész könnyen fülön csíphető, és műtéti úton eltávolítható a szervezetből. Halált leginkább már akkor okoz, mikor elterjedt az egész testben. Erre az esély 10 százalék alatti, amennyiben a kezdeti stádiumban, ám ha későn veszik észre, már 70 százaléknál is nagyobb a rizikó.

Jelenleg a melanómás betegeket többféle módszerrel (vérvizsgálat, fizikai vizsgálat, képalkotó eszközök) szűrik egyszerre, ám nem világos, hogy milyen sűrűséggel kell ezeket elvégezni, hogy megbízható eredményeket adjanak vissza.

Ehhez képest Kluger és kollégái 216 egyén vérplazmáját elemezték, akik közül 108 betegnek áttétes bőrrákja volt, míg a többiek kezdeti stádiumban voltak. A vizsgálat során az alábbi hét biomarkert találták: CEACAM, ICAM-1, osteopontin, MIA, GDF-15, TIMP-1 és S100B.

Mindezek magasan jelen voltak az áttétes betegeknél a többiekhez képest. A kezdeti stádiumosok 76 százalékánál egyetlen ilyen biomarkert sem találtak, míg a metasztázisosok 86 százalékánál legalább egy kimutatható volt.

A kutatók szerint még finomítani kell a módszeren, de jól alkalmazható klinikai körülmények között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.