Megtalálták a gént

Megvan, mi szabályozza a fájdalmat!

Azonosították a krónikus fájdalom szabályzásában szerepet játszó gént brit kutatók. Úgy vélik, a felfedezés segíthet hatékonyabb, célzott fájdalomcsillapítók kidolgozásában.

2011.09.10 09:00MTI

A Cambridge-i Egyetem munkatársai megállapították, hogy a HCN2 jelű gén a fájdalomra érzékeny idegvégződésekben van jelen.

Peter McNaughton
kutatásvezető és csoportja feltételezte, hogy a HCN2 gén a fájdalomérző idegek elektromos aktivitását szabályozza, mert egy hozzá hasonló génről, a HCN4 jelűről már tudták korábban, hogy kulcsszerepet játszik a szívben az elektromos aktivitás ellenőrzésében.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában megjelent tanulmányhoz olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyeknél hiányzott a HCN2 gén. Az egerek idegsejtjeit laboratóriumban elektromosan ingerelték, és azt vizsgálták, hogy miként reagálnak erre.

Ezt követően az állatokat is különböző típusú fájdalomingernek tették ki, és mérték válaszreakciójukat. Megállapították, hogy a HCN2 gén nélküli egereknél nem jelentkezett a neuropátiás fájdalom, miközben az akut fájdalom megmaradt.

Utóbbi azért nagyon fontos, mert ez a fájdalomtípus fontos jelzőszerepet játszik a testben, figyelmeztet a veszélyre, a sérülésekre. A neuropátiás fájdalmat meg kell különböztetni a gyulladás által kiváltott fájdalomtól is.

Előbbi a cukorbeteg páciensek végtagjaiban jelentkezik, illetve övsömör után és rákbetegek kemoterápiáját követően, de gyakran előfordul a gerinc alsó szakaszának fájdalmainál is.

A felfedezés segíthet abban, hogy célzott fájdalomcsillapítót fejlesszenek ki, amely csak a neuropátiás fájdalmat csökkenti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.