Genetikai szakaszok

Hét esély a prosztatarákra

Hét olyan genetikai szakaszt azonosítottak egy nemzetközi kutatási konzorcium résztvevői, melyek emelik a prosztatarák kockázatát - közölte a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában.

2011.07.13 22:55MTI

A többlépcsős tanulmányban a világ 48 kutatóintézetének munkatársai vesznek részt, a korábbi kutatási szakaszokban már azonosítottak a DNS-molekulán belül 16 pontmutációt és 16 régiót, melyek a prosztatarák nagyobb kockázatához köthetők.

A mostani tanulmányhoz 4574 daganatos páciens és 4164 egészséges kontrollszemély DNS-ét elemezték. Ennek során 1536 "gyanús" pontmutációt találtak, amikor az örökítő molekula egyetlen bázisánál jelentkezik eltérés. Ezek ismeretében további 51311 DNS-mintát elemeztek a genetikusok, hogy igazolják, valóban fennáll-e az emelkedett kockázat.

A vizsgálatokban a kutatók szisztematikusan áttekintették a részt vevő prosztatarákos páciensek és az egészséges emberek teljes genetikai állományát, hogy megtalálják azokat a különbségeket, melyek a tumorra lehetnek jellemzőek.

Hét olyan pontmutációt sikerült azonosítaniuk, melyeket most először hoztak kapcsolatba a prosztatarák nagyobb kockázatával. Az újonnan felfedezett DNS-régiókkal együtt a családilag halmozódó prosztatarákos esetek negyedét meg tudják már magyarázni a tudósok.

A prosztatarák genetikai hátterét tanulmányozó konzorciumban brit, ausztrál, amerikai, dán, finn, német, svéd, lengyel, japán, kínai és bulgáriai kutatóintézetek működnek együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.