Fókuszban a prosztatarák

Életkor szerint segítenek a rákkezelések?

A legújabb tanulmányok szerint az idős prosztatarákos betegek terápiájában sokkal szűkebb spektrumát alkalmazzák a lehetséges kezeléseknek, mint a fiatalabb betegek esetében.

2011.01.02 20:09napidoktor.hu

A nagy kockázatú, azaz az igen rosszindulatú, aggresszíven növekvő és korán halálhoz vezető prosztatarák kezelésében hetvenöt év felettiek esetében elsősorban a kevésbé aggresszív terápiát – pl. hormonkezelés – részesítik előnyben.

A kutatók szerint az életkor szerepének a terápia megválasztásában sokkal kisebbnek kellene lennie.


„Vizsgálatainkban arra voltunk kíváncsiak, vajon az életkor szerepet játszik-e a betegség lefolyásában és a túlélésben.” – mondta Dr. Matthew R. Cooperberg, a kutatás vezetője. – „Eredményeink szerint a nem kellően aggresszív terápia az oka a nagyobb halálozási aránynak.”

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganat férfiakban. A tüdőrák után a második leggyakoribb halálok rákos betegek esetében.

A kutatók az urológiai szakrendelések adataira támaszkodó adatbázist vizsgálták át. A vizsgálat idején 13 805 prosztatarákos beteg adatai szerepeltek benne.

Érdekli a téma? Kattintson a folytatáshoz a napidoktor.hu-ra!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.