Az NGM szerint nem puhult fel

Kemény maradt a Széll Kálmán Terv

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint teljesen megfelel a Széll Kálmán Tervben elvárt megtakarításnak az a törvényjavaslat, amely hat hónapban maximálná az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát, és teljesíti azt az elvárást is, hogy az álláskeresési járadék időtartama átlagosan három hónap alá csökkenjen.

2011.06.14 17:25MTI

A minisztérium azt követően tájékoztatott erről, hogy Pintér Sándor belügyminiszter múlt pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó módosító indítványát, amely az álláskeresési járadék folyósítását 180 napban maximálná. A kormány eredeti terve szerint a jelenlegi 270-ről 90 napra csökkentették volna a folyósítás maximális hosszát.
   
A tárca keddi közleménye szerint a kitűzött céloknak nem mond ellent - sem költségvetési oldalról, sem az ellátás paraméterei szempontjából - az, hogy azok, akik hosszú ideig, - legalább öt évig - folyamatosan legálisan dolgoztak, hosszabb ellátási időre legyenek jogosultak, mint azok, akik mindössze néhány hónap foglalkoztatás után veszítik el az állásukat.
   
A javaslat ezáltal összességében a munka becsületének visszaállítását, a legális munkavégzésre ösztönzést is szolgálja - hangsúlyozza a minisztérium.
   
A belügyminiszter javaslata szerint az álláskeresési járadék összegének felső határa a kötelező legkisebb munkabér 120 százaléka helyett a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz. Az indoklás szerint ennek a megoldásnak az az előnye, hogy jobban igazodik az álláskeresési ellátó rendszer eredeti céljához, miszerint a munkahelyüket önhibájukon kívül elvesztett munkavállalók számára biztosít ellátást addig, amíg munkát nem találnak.
   
Miután a munkavállaló munkaerő-piaci járulékot fizet, ezért jobban különbséget tesz a munkavállalók között abból a szempontból, hogy mennyi jogosultsági idővel rendelkeznek. A minimális jogosultsági idő mértékének felemelése pedig ösztönöz arra, hogy az álláskereső maga is részt vegyen a munkahelykeresésben - olvasható a javaslat indoklásában.
   
Pintér Sándor módosító javaslata szerint részben megszűnik az álláskeresési segély is, így a jövőben csak azok lesznek jogosultak ilyen ellátásra, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt évben váltak álláskeresővé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.