A közvélemény egyetért Horváth Ágnes leváltásával

A kormánypártiak koalíciót, az ellenzéki szavazók új választást támogatnak

Mind a kormánypártiak, mind az ellenzékiek helyeslik Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltását - derül ki a Szonda Ipsos 2008. március 31-ei telefonos felméréséből. A kutatás a felnőtt népességet reprezentáló 1000 fő megkérdezésével készült. A kormánypártiak egy ötfokú, az egyetértés mértékét kifejező skálán 3,6-osra, míg az ellenzékiek még jobbra, 4-esre értékelik ezt a lépést.

2008.04.01 16:48Szonda Ipsos

A kormánypárti szavazók abszolút többsége (55 százalék) mondja azt, hogy a szabad demokrata frakciónak új egészségügyi minisztert kell jelölnie, és mindössze egyötödük válasza volt, hogy a koalíció felmondása a megoldás a kialakult helyzetre. Az összes megkérdezett között azonos arányban (36-36 százalék) találhatók, akik azt gondolják, hogy az SZDSZ-nek új egészségügyi minisztert kell jelölnie, illetve hogy a koalíció elhagyása a megfelelő lépés. 

Míg a pártpreferenciájukban bizonytalanok is – hasonlóan a kormánypártok támogatóihoz - inkább egy új egészségügyi miniszter jelölése mellett teszik le a voksukat (37 százalékuk vélekedett így), addig az ellenzéki szavazók fele (49 százalék) a koalíció felbontását gondolja adekvát lépésnek az SZDSZ részéről. Amennyiben az SZDSZ nem jelöl új egészségügyi minisztert Horváth Ágnes helyére, a kormánypárti szavazók 70 százaléka szerint a kormányfőnek ki kell tartania a leváltás mellett, s azt is várják, hogy Gyurcsány Ferenc nevezzen meg új minisztert.
 
A kormányfő lemondását csak 8 százalékuk óhajtaná. A teljes népességen belül 39 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy a miniszterelnök tartson ki a leváltás mellett és jelöljön új egészségügyi minisztert, míg közel ugyanennyien (44 százalék) Gyurcsány Ferenc távozását tekintik megoldásnak – ám ez főképpen az ellenzékiek között tapasztalható igen magas, kétharmados arányból adódik. A bizonytalanok 41 százaléka szerint Gyurcsány álljon ki hétfői döntése mellett és jelöljön új személyt az egészségügyi tárca élére. 30 százalékuk viszont a miniszterelnök lemondását üdvözölné. 

A kormánypárti szavazók elsöprő többsége (82 százaléka) szerint az ország szempontjából az a legjobb megoldás, ha a kormány folytatja a munkáját, ezzel szemben – nem meglepő módon – az ellenzék támogatóinak 72 százaléka az új választás kiírásában látja a kiutat. A többi kérdéshez hasonlóan a bizonytalanok megosztottak, hasonló arányban (30-30 százalék) érvelnek a kormány munkájának folytatása, illetve az új választások kiírása mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.