A Süddeutsche Zeitung is rólunk ír

Összeomlás előtt a magyar kormány

Összeomlás előtt a magyar kormány - írta keddi, budapesti keltezésű tudósításában a Süddeutsche Zeitung. A liberális német napilap cikkének bevezetőjében beszámolt a koalíciós pártok között a "fájdalmas reformok" miatt kialakult vitáról, az egészségügyi miniszter menesztéséről, majd az SZDSZ azon döntéséről, hogy kilép a koalícióból.

2008.04.01 11:09MTI

Úgy ítélte meg, hogy a teljes kudarc előtt álló egészségügyi reform, "amely a költségvetés szanálásának elősegítésére lett volna hivatott", kezdettől fogva rossz csillagzat alatt állt. Ennek kapcsán a lap emlékeztetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "hazugságbeszédére", amelynek nyomán a kormányfő elvesztette sok választó bizalmát. A jobboldali ellenzék vezetője, Orbán Viktor mindezt arra használta ki, hogy "éles propagandahadjáratot" indítson a kormány valamennyi lépése ellen - írta a lap, utalva az Orbán által kezdeményezett, három héttel ezelőtti referendumra, amelynek eredménye a kormányt a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj visszavonására kényszerítette.

A Süddeutsche Zeitung a továbbiakban azt írta, hogy "következő lépésként Orbán az egészségbiztosítás elhatározott magánosítását akarta ugyancsak népszavazás útján megtorpedózni". Ezzel összefüggésben úgy vélte: ez a téma Magyarországon sokkal inkább alkalmas az érzelmek felkorbácsolására, mint másutt. A lap szerint a magyarok ugyanis már a kommunizmus idején az akkori keleti tömb egyik legjobb és legátfogóbb egészségügyi rendszerével rendelkeztek.

Mivel azonban a márciusi népszavazás során nemcsak a jobboldal, hanem több baloldali választó is a vizitdíj, illetve a kórházi napidíj ellen voksolt, Gyurcsány visszakozott, s bejelentette az egészségbiztosítási reform módosítását. A liberálisok számára ez jelentette az utolsó cseppet a pohárban - fogalmazott a német napilap, emlékeztetve, hogy a reform a párt programjának egyik központi eleme volt. Az újság szerint egyelőre nem világos, vajon a kialakult viszály Gyurcsánynak hivatalába kerül-e majd.

Lehetőség nyílna a szocialisták kisebbségi kormányzására is - írta a Süddeutsche Zeitung, utalva arra is, hogy a párt vezetőségének több tagja kezdettől fogva nem lelkesedett az egészségügyi reformért. A párttagság meghatározott köreiben ugyanakkor Gyurcsány még erős támogatással rendelkezik. Ezért az MSZP a 2010-ben esedékes választásokig még hivatalában akarja hagyni őt. Míg a pártelnök-kormányfő "felőrlődik a reformokban", az MSZP 2010-re egy új személyt "épít fel" - idézett a lap budapesti véleményeket. Idézte továbbá egy szocialista párti politikusnak azt a kijelentését, amely szerint a párt "keresztre feszítette őt, s most hagyják kivérezni."

Szinte kizárólag az eseményeket ismertető tudósításban számolt be a budapesti fejleményekről kedden a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az újság nem zárta ki, hogy az SZDSZ-nek a koalícióból történő kiválása idő előtti választásokhoz vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.