Ennek a koalíciós kormánynak vége szakad

Az MSZP és az SZDSZ szerint is elképzelhető, hogy kisebbségi kormányzás lesz

Az MSZP és az SZDSZ is elképzelhető, hogy kisebbségi kormányzás lesz Magyarországon azt követően, hogy a liberálisok elhagyják a koalíciót. Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Kóka János, az SZDSZ elnöke erről hétfő este beszélt a közszolgálati televízióban.

2008.04.01 07:13MTI

"Április 30-a után ennek a koalíciós kormánynak vége szakad. Utána a legnagyobb valószínűségét annak adom, hogy a kormányzás kisebbségi kormányzással fennmarad. (...) Nem számítok arra, hogy Magyarországon előrehozott választások lesznek" - mondta Kóka János az MTV Az Este című műsorában. Hozzátette: "nincs asztalon" az új koalíció kérdése. Kóka János kiemelte: az SZDSZ az utóbbi tíz év talán legnehezebb döntését hozta meg hétfőn.

A liberális miniszterek kedden beadják a felmondásukat, a liberálisok nem kívánnak ebben a kormányban koalíciós szerepet vállalni. Az egyeztetés arról fog szólni, miként történik az átadás - tette hozzá. Lendvai Ildikó kiemelte: a keddi tárgyaláson ismertetik a szabad demokratákkal, hogy a szocialisták milyen módon képzelik el a következő két év programját. Az SZDSZ döntése, hogy tudja-e ezt a programot a koalíción kívül vagy belül támogatni - fűzte hozzá.

"Nyilván van a külső támogatásra is mód. Pártelnök úr elkötelezte magát arra, hogy a parlamentben megszavaznak mindent, ami az ország érdekeit szolgálja. Mi meg nem is akarunk mást előterjeszteni" - mondta Lendvai Ildikó. Kérdésre válaszolva rámutatott: nem tudja azt elképzelni, hogy a 2004-eshez hasonló dolgok történjenek, mert az MSZP "nem partner ehhez".

Gyurcsány Ferenc már csak azért is marad, mert a reformokat ő együtt képviseli a párttal - hangsúlyozta Lendvai Ildikó. 2004-ben a szabad demokrata gazdasági miniszter, Csillag István leváltása okozott koalíciós konfliktust, majd vezetett Medgyessy Péter miniszterelnök távozásához. A szocialisták frakcióvezetője szerint most az MSZP-sek több reformot szeretnének, mint a liberálisok: "nemcsak a pénztári rendszert módosítanánk, hanem a teljes háziorvosi finanszírozást és működést és a szakrendelést is" - mondta.

Kedden a teljes háziorvosi rendszer és a járóbeteg-szakrendelés megváltoztatásáról szóló javaslatukat is előterjesztik az SZDSZ-nek. A pénztártörvényt azért módosítanák, mert a jelenlegi helyzetben valószínűleg nem érkeznének magánbefektetők - mondta Lendvai Ildikó. A szocialista frakcióvezető és a liberális pártelnök nem egy asztalnál ülve, hanem egymás után nyilatkozott a televíziós műsorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.