Hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést

A Jobbik összeférhetetlenséget sejt az MNB arculatváltása kapcsán

Lenhardt Balázs bejelentette: a Jobbik képviselője kedden feljelentés-kiegészítést nyújt be a Legfőbb Ügyészségnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arculatváltása ügyében május 18-án megtett feljelentéséhez.

2011.05.31 14:04Révuti Norbert

Az ellenzéki politikus jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a jegybank ellen, mert a Braun and Partners tanácsadó cég érdekeltségébe tartozó vállalat szerinte indokolatlanul sok pénzt - 45 millió forintot - kapott az MNB tavalyi arculatváltásának kialakításáért és az ehhez kapcsolódó kommunikációs tanácsokért.     

Lenhardt Balázs közlése szerint az MNB felügyelőbizottsága egy áprilisi ülésén már megállapította, hogy elfogadhatatlan és indokolatlan többletköltségekkel, valamint összeférhetetlenséggel is járt a Braun and Partners és az MNB közötti együttműködés.  

A jobbikos politikus kedden bejelentette: azért tesz kiegészítést a feljelentéshez, mert felmerül az összeférhetetlenség gyanúja is. Braun Róbert üzlettársa ugyanis a Braun and Partners-ben az az Iglódi Csaba, akinek felesége - Iglódi-Csató Judit - 2007-től 2010-ig az MNB kommunikációs ügyekért felelős igazgatója volt. A közbeszerzési törvény értelmében pedig a Jobbik szerint törvénysértő, hogy egy közbeszerzésen a kiíró és a nyertes cégben házastársak dolgoznak.
   
Az MNB Lenhardt Balázs legutóbbi, e témával foglalkozó sajtótájékoztatója után közleményt adott ki, amelyben azt írták: hamis és téves információra hivatkozva támadja a Magyar Nemzeti Bankot a Jobbik. Közölték, az MNB zömében parlamenti pártok delegáltjaiból álló felügyelő bizottsága – köztük a felügyelőbizottság Jobbik által delegált tagja, Varga István – a jegybank arculatváltásával kapcsolatos dokumentumok birtokában van.

A felügyelőbizottság által kezdeményezett vizsgálat során bemutatott dokumentumok hitelt érdemlően bizonyítják, hogy a jegybank – kutatások alapján szakmailag indokolt és a közbeszerzés szabályainak maradéktalan betartásával bonyolított – arculatváltását nem a Jobbik által megnevezett Braun and Partners nevű cég végezte - állt a május 19-iki közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.