Vállalhatatlan a kijelentése miatt

Makovecz eltávolítása a Fidesz érdeke

Egy Fidesz-méretű párt esetében elkerülhetetlen, hogy időről-időre olyan emberek sodródjanak holdudvarába, akik vállalhatatlan kijelentéseket tesznek. Makovecz Imre vegytisztán antiszemita interjúja pontosan ezek közé tartozik.

2011.05.10 09:00Simon Zoltán - ma.hu

A Fidesz a „szélsőjobboldallal kokettáló” jelzőt akkor tudná végleg lemosni magáról, ha nem tűrne meg olyan embereket bizalmasai között, akik minősíthetetlen kijelentésekkel rombolják hírnevét. Ha a párt saját érdekeinek megfelelően cselekszik, eltávolítja az építészt a holdudvarából, ahelyett, hogy alkotmányba foglalná az alapítványának járó sok százmilliós támogatást.

Heller Ágnes és Konrád György kétségkívül megosztó figurái nemcsak a magyar kulturális életnek. Kettejükről köztudott, hogy finoman szólva sem kedvelik az aktuális kormányt. Heller Ágnes nemrég az Európai Bizottság előtt tett enyhén szólva vitatható kijelentéseket a 2006. őszi zavargásokról – és ez még akkor is igaz, ha az angolul elmondott szöveg értékelése a szöveg kontextusától függően változhat. Konrád pedig az elmúlt időszakban többször is támadta a kormányt a magyar demokrácia lebontása miatt

Véleményükkel nem kötelező egyetérteni, politikai szerepvállalásukat is lehet érvekkel kritizálni. Makovecz Imre azonban nem ezt teszi. A neves építész a Hetek című lapnak nyilatkozva azt állítja, hogy Heller és Konrád „anyagi és politikai előnyökért” álltak egy politikai oldalra, ami természetesen lehet a véleménye, de az igazán súlyos dolgok csak ezután következnek. Makovecz szerint ugyanis Hellerék megítélésében „nem tudja figyelmen kívül hagyni zsidó származásukat”, hiszen „egy folyamatos fölényérzetük van a magyarsággal szemben.” Ezzel nemcsak megkérdőjelezi az író és a filozófus magyarságát, de kifejezetten azt állítja, hogy zsidó származásuk miatt tevékenykednek a magyarok érdekeivel szemben. Ami önmagában is komoly probléma, de valljuk be, korántsem egyedi eset.

Az antiszemitizmus évszázadok óta jelen van a hazai közéletben, hol erősebb, hol gyengébb változatban. A mindenkori politikai elit felelőssége, hogy mennyire enged tág teret ezeknek az eszméknek. Egy párt – különösen, ha akkora szervezetet működtet, mint a Fidesz – nem tudja elkerülni, hogy időről-időre olyan emberek sodródjanak holdudvarába, akik vállalhatatlan kijelentéseket tesznek. Az viszont már a párt vezetőinek felelőssége, hogyan reagálnak (ha egyáltalán reagálnak) ezekre. A Makovecz Imre által alapított és vezetett akadémia jelen állás szerint egy 2,3 milliárd forintból felújított székházat és évi 100 millió forintot kap a kormánytól a „tudományos és művészeti szabadság védelmére.” Ez utóbbi célt egyébként a Fidesz – az akadémia megnevezésével – alkotmányba is foglalta.

Egy olyan ember kap tehát az elkövetkező években csöppet sem jelentéktelen állami támogatást „a magyar kultúra és tudományos élet védelmére”, aki az interjú tanúsága szerint nyíltan antiszemita nézeteket vall. A lehető legkevésbé sem azzal van a probléma, hogy ha valaki Konrád György és Heller Ágnes művészeti, tudományos vagy politikai tevékenységét negatívan értékeli – ez mindenkinek szíve joga. Heller vagy Konrád Gyurcsány Ferenc melletti kiállása okkal ébreszt ellenszenvet mindazokban, akik szerint a 2006 és 2010 közötti időszak nem éppen a magyar demokrácia csúcspontja volt.

Makovecz azonban olyan természetességgel von párhuzamot Heller és Konrád származása és politikai nézetei közé, hogy azt egy Jobbik-rendezvényen is kitörő örömmel fogadnák. Egy magát a demokratikus, európai értékrend képviselőjének valló jobboldali pártban az ilyen nézeteket vallók támogatása elfogadhatatlan. A Fidesz ezzel szemben többek között Makovecz kezébe adta a magyar kultúra és tudomány védelmének feladatát.

Szögezzük le: a Fidesz nem antiszemita párt, sosem volt az. De szűk környezetében mindig voltak olyan emberek – Bayer Zsolttól Bogár Lászlón át Makovecz Imréig –, akik időről-időre szélsőjobboldali eszméket és összeesküvés-elméleteket fogalmaztak meg. Nem meglepő, ha a párt ellenfelei ezekre azonnal lecsaptak, szélsőjobboldali elhajlással vádolva a Fideszt. Ideje lenne a Fidesznél is belátni, hogy az ilyen kijelentések szavazatokat már érdemben nem hoznak – akik az antiszemita üzenetekre fogékonyak, azoknak ott a Jobbik – viszont képesek aktivizálni az ellenfelek szavazótáborát.

Nemcsak a magyar közélet érdeke tehát, hogy a Makovecz-féle antiszemita álláspont ne kapjon újabb legitimitást a közéletben, hanem a kormányé is. Legalább ez motiválhatná Orbánt és csapatát, hogy ne legyenek hajlandók lenyelni az újabb – egyébként vélhetően számukra is elfogadhatatlan - mondatokat, hanem egyetlen kétharmados mozdulattal úgy távolítsák el a kiváló építészt a Fidesz és az állami pénzes kosár közeléből, hogy lába ne érje a földet. Hellerhez és Konrádhoz hasonlóan természetesen Makovecz művészetéért sem muszáj rajongani, de valószínűleg mindenki jobban jár, ha ő visszatér ahhoz, amihez igazán ért. Az épületek tervezéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.