Mindez a közép-európaiságot is szolgálja

Navracsics Tibor: a jelenben és a jövőben is erősíteni kell a lengyel-magyar barátságot

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán Budapesten az Andrzej Przewoznik lengyel történész, államtitkár emlékére rendezett Ott hevernek, s mintha élnének... című emlékkiállítás megnyitóján azt mondta: a jelenben és a jövőben is erősíteni kell a lengyel-magyar barátságot.

2011.05.04 19:27MTI

Mint Navracsics Tibor rámutatott, a barátság erősítésének szándékával szervezték meg a lengyel-magyar együttműködési programban lengyel újságírók magyarországi látogatását, illetve középiskolai vetélkedősorozatot a két ország diákjainak, és több olyan eseményt, amelynek eredményeként a jövő nemzedékei Lengyelországban és Magyarországon is közelebb kerülhetnek egymáshoz.
   
Megemlítette, hogy ez a kiállítás is a kétoldalú megállapodás megvalósításának egyik fejezete. Andrzej Przewoznik a múlt feltárásával segítette a lengyel-magyar barátságot, és szolgálta a közép-európaiságot.
   
Navracsics Tibor szólt arról, hogy amit a tavaly a szmolenszki légikatasztrófában meghalt Andrzej Przewoznik elkezdett, befejezni nem tudta, s "akkor vagyunk méltók az ő emlékéhez, ha a lengyel-magyar barátságot keressük". A lengyel történész Magyarországnak és Lengyelországnak is egyaránt hőse". Lengyelország büszke lehet rá, hogy fiának tudhatja, és Magyarország is, hogy a barátjának tarthatja - jegyezte meg.
   
(Tavaly április 10-én Szmolenszk mellett lezuhant az a repülőgép, amelynek fedélzetén Lech Kaczynski lengyel államfő és kísérete magánlátogatás keretében a Katynban lemészárolt áldozatok emlékére rendezett megemlékezésre tartott. A katasztrófában a lengyel elnökkel együtt 96 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés több képviselője.)
   
A kormányfő-helyettes elmondta: a lengyel történész munkásságának középpontja a katyni tömegmészárlás tragédiájának kutatása volt. Ezenkívül lengyelországi magyar katonasírokat kutatott, és ápolta a Magyarországra menekült lengyel tisztek emlékét. Mint közölte, Katyn egész Közép-Európa tragédiája, nem csak a lengyel nemzeté.
   
Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter nevében helyettese, Igor Dzialuk olvasta fel a levelét (a tárcavezető a költségvetési tárgyalások miatt nem tudott Magyarországra utazni). Ebben egyebek mellett az állt, hogy Andrzej Przewoznik a Lengyel nemzeti harc és mártíromság emlékét őrző tanács elnöke volt államtitkári rangban, 1992-től 2010-es haláláig.
   

A katyni tömegmészárlás kutatásának eredményeként hozták létre a lengyel történész vezetésével azt a temetőt, amely a szovjetek által a második világháborúban meggyilkolt mintegy 22 ezer lengyel katonának és rendőrnek állít emléket. Andrzej Przewoznik a lengyel állampolgárok ellen elkövetett bűntetteket kutatta, és mindenki tisztelte, aki munkájából adódóan kapcsolatba került vele - írta a levélben a lengyel igazságügy-miniszter.
   
Azt is megemlítette, hogy Andrzej Przewoznik magyar kollégájával, Kiss Gy. Csabával közösen írt egy könyvet a korszakról.
   
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója köszöntőjében rámutatott: Andrzej Przewoznik "megkerülhetetlen mindazok számára, akik a sztálini diktatúra áldozatainak emlékét őrizni kívánják, és megkerülhetetlen azok számára is, akik szívügyüknek tekintik a lengyel-magyar kulturális és diplomáciai kapcsolatok ápolását".
   
Utalt arra, hogy Katyn "örökre beleégett a lengyel társadalom tudatába", és "Sztálin a katyni tömegmészárlással tette meg az első lépést a lengyel értelmiség teljes kiirtásához".
   
A lengyel történész munkásságának emléket állító kiállítás az év végéig látogatható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.