A lengyelek számára kiemelkedően fontos volt

TÁRKI: a magyar felnőttek negyede nem is hallott az eseményről

A TÁRKI Zrt. közölte: a visegrádi négyek országai közül Magyarországon volt a legmagasabb azok aránya, a felnőtt népesség negyede, akik nem is hallottak II. János Pál pápa boldoggá avatásáról.

2011.05.02 13:39MTI

A TÁRKI és a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködése keretében készült felmérés szerint a lengyel származású katolikus egyházfő május elsejei boldoggá avatását nemcsak a világ különböző részein, de Közép-Európában is eltérő fontossággal ítélték meg, így a visegrádi négyek országaiban is. "Nem meglepő módon" az egyházi esemény a lengyelek számára kiemelkedően fontos volt, ugyanakkor a cseheknek szinte egyáltalán nem.
   
A felmérés szerint a magyarok ebben a kérdésben a csehekhez és a szlovákokhoz állnak közelebb. A lengyel lakosság 95 százaléka fontosnak tartotta "honfitársuk boldoggá avatását", tízből legalább nyolc lengyel személyesen, illetve családja számára is kiemelkedőnek nevezte ezt az alkalmat.
   
A másik három visegrádi országban viszont már kisebbségben voltak azok, akik saját maguk vagy közvetlen környezetük számára lényegesnek ítélték az egyházi eseményt: a szlovákok közel fele, a magyarok harmada, míg a cseheknek csak hatoda vélekedett így - írta a Tárki.
   
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy míg a szűkebb környezetre vonatkozó véleményekben nagyon jelentős eltérés van a lengyelek és a többi visegrádi országban élők között, a tágabb környezet kapcsán, hogy Európa és a világ számára mennyire lényeges II. János Pál boldoggá avatása, már sokkal közelebbiek az álláspontok.
   
A sajtóanyag szerint tíz lengyel közül heten, ugyanennyi cseh, magyar vagy szlovák közül pedig nagyjából öten vélték úgy, hogy a szertartás az európaiak és más földrészek lakosai számára is fontos esemény - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.