Kétszázezren virrasztottak

Boldoggá avatás: Róma II. János Pált ünnepli

II. János Pál pápára szombat éjszaka a Circus Maximusban tartott virrasztással emlékeztek, miközben a Szent Péter térnél a zarándokok már sorban álltak, hogy az elsők között juthassanak be a mai boldoggá avatási szentmisére.

2011.05.01 09:56MTI

A lengyel pápa eddig ismeretlen leveléről beszélt az olasz sajtónak Stanislaw Dziwisz, krakkói érsek.

Imádkozó tömeggel telt meg szombat éjszaka a római Circus Maximus: a II. János Pál emlékére tartott virrasztáson a hatóságok szerint kétszázezren vettek részt, főleg fiatalok. Olasz, francia, német, mexikói és lengyel zászlók lobogtak, még Solidarnosc feliratú zászlót is lehetett látni, és ismét magasba tartották a II. János Pál temetéséről ismert és a pápa szentté avatását sürgető Santo subito! transzparenst.
   
A II. János Pálra meghatódva emlékező Joaquin Navarro-Valls volt vatikáni szóvivő azt mondta, a lengyel pápa élete remekmű volt. Megtanította a fiatalokat arra, mit jelent szeretni. A pápa egykori személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek úgy fogalmazott, hogy hat évvel ezelőtt, II. János Pál halálakor, a szomorúság töltötte be Rómát, most a boldogság.
   
A SkyTg24 hírtelevíziónak adott interjúban Dziwisz elmesélte, hogy II. János Pál halála után találta meg azt a levelet, amelyet a pápa merénylőjének, Ali Agcának írt, de soha nem küldött el. A levélben a pápa azt kérdezte a fivérének szólított Agcától, hogyan fognak ők ketten megjelenni az Úr színe előtt.
   
A Circus Maximusban felszólalt a Parkinson-kórból a pápa közbenjárására meggyógyult francia apáca, Marie Simon-Pierre is, és köszönetet mondott II. János Pálnak.
   
A virrasztás résztvevői az éjszaka átvonultak a Szent Péter térhez, mely már szombat estére megtelt, de biztonsági okokból kiürítették és vasárnap hajnalban nyitották meg újra. Az elküldött zarándokok tiltakoztak és a rossz szervezésre panaszkodtak, majd egész éjjel sorban állva várakoztak arra, hogy visszatérhessenek a Szent Péter térre: volt, aki állva, kempingszéken ülve, más a földön feküdve.
   
A Szent Péter tér oszlopsorát a II. János Pál pápasága pillanatait megörökítő fényképek borítják, valamint a néhai pápa Nyissátok meg a kapukat Krisztus előtt jelmondata és óriásvásznak.
   

A boldoggá avatás a Szent Péter téren vasárnap reggel imával kezdődik. A vatikáni program szerint tíz óra előtt pár perccel a XVI. Benedek pápa vezette körmenet lép ki a Vatikán bronzkapuján és keresztül halad a Szent Péter téren egészen a bazilika lépcsőin felállított szabadtéri oltárig. A boldoggá avatási szentmisét a pápa a bíborosokkal koncelebrálja. XVI. Benedek elődje misekelyhét használja, és II. János Pálé volt a XVI. Benedek által viselt miseruha és püspöksüveg is.
   
Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismerteti II. János Pál rövid életrajzát és latinul kéri boldoggá avatását. XVI. Benedek szintén latinul mondja el a beatificatio megszokott formuláját. Olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezi el az oltáron a boldog ereklyéit, így a II. János Pál vérét tartalmazó ampullát. Bemutatják a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült.
   
A Szent Péter téren és környékén nyolcszáz pap segédkezik majd az áldozásban. A szentmise után elsőként a pápa és a bíborosok járulnak II. János Pálnak a bazilika főoltáránál elhelyezett koporsója elé, majd a jelen levő magas rangú vendégek, püspökök és a hívők, akik hétfőn este hét óráig róhatják le kegyeletüket. Ha a sornak még nem lenne vége, megvárjuk az utolsó hívőt is és csak utána visszük át a koporsót a Szent Sebestyén kápolnába - közölte Federico Lombardi atya, vatikáni szóvivő.
   
A Szent Péter teret olasz virágok díszítik, a Vatikán és a római egyházmegye kórusa énekel és a Santa Cecilia Zeneakadémia zenekara játszik.

A pápa boldoggá avatta II. János Pált

Boldoggá avatta XVI. Benedek pápa elődjét, a néhai II. János Pált az e célból vasárnap a vatikáni Szent Péter téren több százezer ember részvételével tartott szentmisén.
   
A pápa tíz óra harmincnyolc perckor mondta el latinul az ilyenkor szokásos formulát, amellyel boldoggá nyilvánította a katolikus egyházat 1978-tól 2005-ös haláláig vezető II. János Pált. XVI. Benedek közölte, hogy a boldog ünnepnapja október huszonkettedike lesz, 1978-as pápai beiktatásának napja. A boldoggá avatás a szentté avatási eljárás első része. II. Jánost Pált (1920-2005) a modernkori időben rekordgyorsasággal, halála után mindössze hat évvel és egy hónappal avatták boldoggá.
   
Ezt követően a tömeg üdvrivalgása közepette bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata felett helyeztek el, és II. János Pál egy 1995-ös fényképe alapján készült.
   
A boldoggá avatást Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke kérte, aki előzőleg ismertette II. János Pál életrajzát. Ebben kitért arra, hogy a Karol Wojtyla néven született lengyel pápa egykoron munkásként dolgozott, majd pappá vált, Krakkó érseke lett, s végül több mint negyedszázadon át volt a katolikus egyház főpásztora. II. János Pál ezzel a katolikus egyház egyik leghosszabb ideig uralkodó pápája volt.
   
A boldoggá avatást követően elhelyezték a néhai II. János Pál ereklyéit a szabadtéri oltáron. Az ereklyéket, köztük a néhai pápa vérét tartalmazó ampullát olasz és francia fiatalok, valamint Tobiana nővér, a lengyel pápa egykori házvezetőnője helyezte el, majd folytatódott a szentmise, amelyet XVI. Benedek pápa a bíborosokkal koncelebrált.
   
A boldoggá avatáson nyolcvanhét hivatalos küldöttség - köztük 22 állam- vagy kormányfő vezetésével - vett részt. A magyar hivatalos kormánydelegációt Orbán Viktor miniszterelnök vezeti.
   
Hivatalos becslések szerint több mint egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából.

A Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig álltak a boldoggá avatáson részt vevő zarándokok. Sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézték vagy az utcán állva kisrádión hallgatták a szertartást.
   
A zarándokok megtöltötték a Szent Péter teret, a Vatikánt és környékét és egész Rómát. A hatalmas tömeg miatt a boldoggá avatási szentmise helyszíneként kijelölt Szent Péter teret a tervezett fél hat helyett már vasárnap éjszaka kettőkor megnyitották, és reggelre az emberek már az Angyalvárig álltak, mivel sokan itt is éjszakáztak. Így a világ minden részéből érkezett zarándokok a Vatikán közeli Tiberis folyó mindkét partján sorakoztak fel, a hidakon, ahol lengyel zászlók lobognak.
   
Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll. Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen.
   
A magyar zarándokok egy része csak az Angyalvár magasságában tudott helyet találni, de a fiatalabbak, akik itt töltötték az éjszakát, a térig jutottak. Sokan a szertartást nem is látták, csak a hangszórókon keresztül tudták követni.
   
Hiába Róma tapasztalata a tömegesemények megszervezésében, az, hogy a mostani boldoggá avatásra nem osztották szektorokra a Vatikán területét, azt eredményezte, hogy a tömeg öntörvényűen mozgott. Másfél millió üveg vizet akartak szétosztani, de több ponton ez már a szentmise kezdete előtt elfogyott. Többen lettek rosszul, a szertartásra ugyanis nemcsak fiatalok, számos idős és beteg ember is érkezett. A tömegtől ellepett biztonsági folyosók miatt a mentők nehezen tudtak célba érni. Az emberek azonban türelmesen segítettek egymásnak, és egyhangúlag azt mondják, örülnek, hogy el tudtak jönni Rómába.

Több százan nézték óriáskivetítőn a boldoggá avatást Budapesten

A szakadó eső ellenére több százan nézték II. János Pál pápa boldoggá avatási ceremóniájának közvetítését Rómából vasárnap a budapesti Szent István-bazilika előtti téren a 36 négyzetméteres óriáskivetítőn. Amikor XVI. Benedek pápa kihirdette elődje boldoggá avatását, megkondultak a székesegyház harangjai, az emberek pedig tapsviharban törtek ki.
   
A boldoggá avatás bejelentése után a kőbányai lengyel katolikus közösség zenekara lépett fel a Szent István-bazilika előtt, a római közvetítést erre az időszakra megszakították. Egy olyan dalt adtak elő, amelyet II. János Pál pápa is elénekelt 1979-es, első lengyelországi zarándoklata során.
   
A székesegyház előtt a szertartás közben Pindroch Csaba színművész II. János Pál pápa 1999-es, művészeknek írt leveléről mondta el gondolatait a közönségnek, Acél Anna televíziós műsorvezető a boldoggá avatott egyházfőnek a tömegtájékoztatás felelősei számára írt apostoli leveléből idézett, Hesz Attila pálos szerzetes pedig a pápának az 1988-as Mária-évben a szerzetesekhez intézett üzenetéből olvasott fel.
   
Rajtuk kívül a boldoggá avatott egyházfőre emlékezett II. János Pál beszédeiből, írásaiból vett idézetekkel Prokoppné Teveli Petra maratonfutó olimpikon, a Budapesten élő lengyel-magyar Deák család, Frivaldszky János egyetemi docens, Hídvégi Krisztina, a Honvédelmi Minisztérium sajtófőnöke, Anna Gabriella szerzetesnő, Tahy Ádám főorvos, illetve Mezei Csenge a gyermekek, Jancsó Árpád a fiatalok és Zilai Zoltán a betegek nevében.

Budapesten több lengyel érdeklődő is részt vett a mintegy háromórás programon, akik nagyon büszkék voltak arra, hogy a hazájukból származó pápát boldoggá avatták. Számos turista szintén végignézte a kivetítőn a liturgia közvetítését. Egy lipcsei érdeklődő például számolt be, hogy turistacsoportjától különválva jött megnézni a szertartást. Többen családdal, babakocsival érkeztek az eseményre.
   
A székesegyház előtti téren a Magyar Posta pavilonjában nagy érdeklődés mellett mutatta be az erre az alkalomra elkészített filatéliai különlegességet és a II. János Pál pápa tiszteletére korábban kiadott bélyegeket, valamint más szakrális témájú bélyegritkaságokat, amelyeket meg is lehetett vásárolni. Aki kérte, annak erre a napra elkészített alkalmi bélyegzéssel látták el a bélyegeit a posta munkatársai.
   
A zuhogó eső elől sokan a környező épületek árkádjai alá húzódtak, és onnan nézték végig a szertartást, mások a szomszédos kávéházak ablakain keresztül követték az óriáskivetítőn az eseményeket, a legbátrabbak pedig esernyővel védekezve a kihelyezett számos szék valamelyikén foglaltak helyet. Az érdeklődőket a katolikus ifjúsági szervezők segítették a téren a helyfoglalásban.
   
A közvetítés befejeztével a Szent István-bazilikában Horváth Zoltán István terézvárosi plébános tart ünnepi hálaadó szentmisét.

A szentföldi keresztények is követték a boldoggá avatást

Sok ezer keresztény feszült várakozással követte a Szentföldön vasárnap II. János Pál boldoggá avatásának vatikáni szertartását.
   
A jeruzsálemi keresztény Notre Dame Központban is több százan gyűltek össze, ahol élőben közvetítették, amint XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét - közölte egy szóvivő.
   
A betlehemi II. János Pál Központban Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök is követte a római ceremóniát.
   
A boldoggá avatásra már szombaton esti misével készült sok ezer hívő. A jeruzsálemi örmény katolikus templomban, a betlehemi Tej templomban és a názáreti Angyali Üdvözlet bazilikában tartottak imavirrasztást.
   
"Az Istent tiszteletet ébresztőn szolgáló II. János Pál boldoggá avatása mindannyiunkat mélyen meghat" - hangzik a szentföldi keresztény felekezetek közösen kiadott nyilatkozata.

A lengyelek élőben, tömegesen figyelték a közvetítést

Tömegesen követték figyelemmel a néhai II. János Pál pápa vasárnapi boldoggá avatását lengyel honfitársai Varsóban és az ország más városaiban felállított óriáskivetítők előtt.
   
A zuhogó eső ellenére ezrek gyűltek össze a Varsó történelmi belvárosa közelében fekvő Pilsudski téren, ahol a pápa 1979-es lengyelországi látogatása megkérte a Szentléleket, "jöjjön el és újítsa meg a Föld arculatát". Szavait honfitársai bátorításnak érezték arra, hogy szembeszálljanak a kommunista rendszerrel; egy évvel később létrejött a Szolidaritás szakszervezet, a szocialista tömb első szabad szakszervezete.
   
"Érdemes eljönni és a többiekkel együtt közösségben megélni ezt a pillanatot, inkább, mint otthon a tévé képernyőjén megtekinteni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a Varsó melletti Legionow városából érkezett, 20 éves Anna.
   
A Pilsudski téren az óriáskivetítők mellett oltárt állítottak fel, amelynél misét mondanak a tömegnek.
   
A Varsó déli részén fekvő Isteni Gondviselés templomának falára kifüggesztették II. János Pál 55 méter magas és 26 méter széles képét, amely valójában egy hatalmas mozaik, 105 ezer lengyel fényképéből állították össze.
   
A dél-lengyelországi Krakkóban, amelynek Karol Wojtyla pápává választása előtt érseke volt, mintegy százezren gyűltek össze az Isteni Könyörület templománál, amelynek első kövét még Wojtyla rakta le.
   
Lengyelországban, ahol a lakosság 90 százaléka vallja magát katolikusnak, a néhai II. János Pál máig vitathatatlan erkölcsi tekintély. A CBOS intézet közelmúltbeli felmérése szerint a lengyelek 95 százaléka tartja fontos eseménynek a volt egyházfő boldoggá avatását. A lengyelek elsöprő többsége őt tartja a XX. század legnagyobb történelmi személyiségének.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.