Kellemes húsvétunk lesz

Egész hétre beígérkezett a tavasz

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, a képződő gomolyfelhőkből csapadék sehol sem várható. A keleties szél gyenge marad, 19-24°C-ot mérhetünk a délutáni órákban.

2011.04.20 07:31idokep.hu

Csütörtökön országszerte derült vagy gyengén felhős égboltra ébredhetünk, a keleti-délkeleti szél keleten mérsékelt, másutt gyenge marad. A legalacsonyabb hőmérsékletek 3 és 8°C között várhatóak. Napközben is száraz, derült időre van kilátás, délkeleten lehet kicsit több felhő az égen.

A délies szelet a Kisalföldön egy-egy élénkebb lökés is kísérheti. Tovább erősödik a felmelegedés, 20-25°C közé melegszik a levegő. A héten szép tavaszi időre van kilátás, a hőmérséklet napról-napra emelkedik majd. 20°C feletti maximumokra számíthatunk, csupán a délutáni gomolyfelhők zavarhatják majd a napsütést.

Hétvégén helyenként már előfordulhatnak záporok, zivatarok is.

Balatoni előrejelzés

Szerdán is kellemes, napos időre készülhetünk a Balaton partján, a délután gomolyfelhőkből csapadék nem várható. A keleties légmozgás gyenge lesz, a legmelegebb órákban 21-22°C köré melegszik a levegő. A Balaton vize Siófoknál 11°C-os, a Velencei-tó 14°C-os.

Orvosmeteorológia

Szerdán folytatódik a frontmentes, nyugodt időjárás, szép napos időre számíthatunk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, a szél is gyenge vagy mérsékelt marad, így érdemes lesz egy kis sétát tenni a szabadban, feltöltődhetünk a Nap jótékony sugarai által, és a közérzetünkben is jelentős javulást tapasztalhatunk. Csupán a gyulladásos panaszok erősödhetnek kissé a melegedés miatt. Reggel még hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni! Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán a száraz, nyugodt időnek köszönhetően kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei, hajnalban azonban néhol párássá válthat a levegő, ezeken a területeken romolhat a látástávolság. Az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt hetihez képest nőtt a pollenterhelés, a legmagasabb terhelés Mosdóson és Zalaegerszegen volt.

Csökkent a mogyoró, az éger és a szil mellett a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, valamint a nyáré és a kőrisé is, most tetőzött a nyíré, a gyertyáné és a fűzé, a platán és a tölgy virágporának koncentrációja pedig erősen emelkedik. Ezen a héten az ország nagy részében a nyír virágporából regisztrálták a legtöbbet a csapdákban : a mért legmagasabb koncentrációja Eger kivételével minden állomáson elérte a magas szintet, Mosdóson a hét első felében végig nagyon magas volt, illetve a hét közepén több napig nagyon magas szintet mértek még Zalaegerszegen, Kecskeméten és egy-egy napon Nyíregyházán és Győrött is. Nagymértékben emelkedett a tölgy összpollenszáma.

Legmagasabb napi koncentrációja a legtöbb városban közepes, Pesten, Nyíregyházán, Békéscsabán és Szolnokon magas szintet ért el. A kőris koncentrációja hét végére csökkent le jelentősen, addig azonban a legtöbb helyen elérte a magas szintet. Fokozatosan csökkent a nyár virágporának koncentrációja, nagyon magas szintet már sehol sem mértek.

A héten tetőzött a fűz pollenszórása is – összpollenszáma több mint négyszeresére emelkedett. Tovább csökkent a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja.

Fokozatosan erősödik a gyertyán és a platán, előbbiből Veszprémben és Zalaegerszegen, utóbbiból Békéscsabán és Pécsett már mértek magas koncentrációt. A kültéri allergén gombák mennyisége kissé lecsökkent: országszerte alacsony volt, csak néhol mértek közepes, Győrött és Zalaegerszegen pedig magas szintet.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.