Még nem késő beoltani a gyereket

Az időjárás változik: Érdemes még beoltatni magunkat?

A hétvégére várható száraz és enyhe időjárás nem kedvez az influenza terjedésének, de emellett nagyon sok tényező befolyásolja még a járványt.

2011.02.03 18:00MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Bozóki István elmondta az MTI-nek, hogy a hétvégétől szárazabb és enyhébb léghullámok érik el a térséget, és már péntektől az ország nagy részén enyhülés kezdődik.

Ennek kapcsán Berencsi György kifejtette, hogy az alacsony páratartalom azért nem kedvez a vírus terjedésének, mert az ilyenkor a hidegben egy pillanat alatt kiszárad, megfagy. Ugyanakkor, ha hideg van, az emberek inkább zárt térbe húzódnak, ahol aztán megfertőzik egymást.

A farsangi szezon ugyancsak az influenza terjedését segíti, mert a nagyobb rendezvényeken könnyebben elkapják egymástól a fertőzést az emberek.

Mivel az ultraibolya sugarak megölik a terjedő vírust, amikor napsütéses hideg van, megáll a járvány.

A másik véglet a langyos, párás, ködös idő - olyankor terjed leginkább a vírus - mondta Berencsi György, hangsúlyozva, hogy a vírus terjedése összetett folyamat, sok tényezőtől függ.

Még nem késő beoltani a gyerekeket

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is azt javasolja, hogy a háromévesnél fiatalabb - 6-36 hónapos - csecsemők és kisgyermekek számára is kérjék az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól.

Az ÁNTSZ honlapjára szerdán feltett közleményben hangsúlyozták:

"különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabbak számára".


Hozzátették, hogy a gyermekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

A kifejezetten 6-36 hónapos korosztálynak adagolt szezonálisinfluenza-vakcina néhány éve létezik.

Összetétele megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenzavakcináéval, mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi oltóanyagot tartalmaz.

Ezenkívül bármelyik, receptre kiváltható szezonális vakcina, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja is adható ennek a korosztálynak.

Ebből két oltás ajánlott, minimum négy hét eltéréssel - írta az ÁNTSZ.

A szezonális influenza elleni magyar vakcina továbbra sem adható háromévesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra - hangsúlyozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.