Több mint tízezer embert várnak

Gyurcsány is beszédet mond a demokratikus charta szombati tüntetésén

Gyurcsány Ferenc mellett Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője, Iványi Gábor metodista lelkész és Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es parlamenti képviselő is beszédet mond a Magyar Demokratikus Charta szombati, az új alaptörvény elleni tiltakozásul szervezett tüntetésén a Batthyány-örökmécsesnél, ahová a szervezők több mint tízezer embert várnak.

2011.04.14 13:01MTI

A 2008 szeptemberében a volt miniszterelnök kezdeményezésére megalakult szervezet szóvivői csütörtökön a demonstráció okait ismertették.
   
Vágó István televíziós műsorvezető elfogadhatatlannak nevezte az alkotmányozás folyamatát, és azt mondta: az alaptörvény speciális jogszabály, aminek elfogadásához a kétharmados parlamenti többség akarata nem elég, más véleményeket is tükröznie kell.
   
Vitányi Iván, az MSZP országgyűlési képviselője kiemelte: a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslata gyengíti a demokratikus jogokat, és autokratikus hatalom, egy "felvilágosulatlan abszolutizmus" létrejöttét alapozza meg. Hozzátette, ezen egy tüntetés nem, csak a civil társadalom egyesített erői változtathatnak, felrázásuk egyik módszere azonban a demonstráció.
   
Vásárhelyi Mária médiaszociológus felidézte, hogy a sajtótájékoztató és a szombati tüntetés helyszínén, a Batthyány-örökmécsesnél gyülekezett a demokratikus ellenzék 1988. június 16-án, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének harmincadik évfordulóján. Mint mondta, akkor a tüntetők többségét nem engedték az örökmécses közelébe, és amikor a rendőrök meg akarták akadályozni, hogy Tamás Gáspár Miklós filozófus elmondja beszédét, Orbán Viktor belekarolt és próbálta megvédeni az erőszaktól.
   
A szociológus szerint az azóta eltelt huszonhárom év alatt a Fidesz a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia ellensége lett, "nem ők védik meg a demokráciát, hanem velük szemben kell megvédeni". Mint mondta, a kormány az elmúlt tíz hónapjának szinte minden döntése a jogállam lebontására, a demokratikus intézmények gyengítésére és a munkavállalók megfélemlítésére irányult, miközben "az ország sodródik a gazdasági összeomlás felé". "Az alkotmány erre a tízhónapos demokráciarombolásra teszi fel a koronát" - tette hozzá, megjegyezve: a hétvégén számos szervezet tüntet majd az új alaptörvény ellen, és bár ezek sok mindenben nem értenek egyet, a demokrácia és a szabadság védelmének célja idővel integrálni fogja őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.