Elfogadta az Országgyűlés

Létrejöhet jövőre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Elfogadta az Országgyűlés szerdán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) létesítéséről szóló törvényjavaslatot; az új intézmény 2012. január 1-jén jön létre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának jogutódjaként.

2011.03.16 23:12MTI

A képviselők 232 igen, 83 nem és 1 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által jegyzett előterjesztést.

Az új egyetem fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztésért, a rendészetért és a honvédelemért felelős miniszterek gyakorolják majd, székhelye pedig Budapesten lesz. (Nagy Anna kormányszóvivő február 23-án azt mondta, a későbbiekben az új egyetem egyik épülete a Józsefvárosban található egykori Ludovika akadémia lehet. Ennek épületében működik ma a Magyar Természettudományi Múzeum.)

Az elfogadott jogszabály kimondja, hogy a jogelőd intézmények alkalmazottainak foglalkoztatási jogviszonya és a hallgatók jogviszonya az új egyetemen folyamatos.

A jogelődnél indult alap- vagy mesterszakokon, szakirányú továbbképzési szakokon, szakképzési programokban, valamint doktori képzéseken a képzés folytatásának feltételeit biztosítani kell egészen addig, amíg a 2011/12-es tanévre, illetve korábban felvett hallgatók nem fejezik be tanulmányaikat azon a szakon, amelyen azt megkezdték. Az NKE fenntartói testületének április 15-ig kell megtartania alakuló ülését. Eddig az időpontig a három jogelőd intézmény által létrehozandó előkészítő testületnek is meg kell alakulnia.

Az egyetem büdzséjét a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter költségvetési fejezetében kell biztosítani. 2012. január 1-jétől ideiglenes szenátus gyakorolja majd az új egyetem szenátusának jogköreit, az intézménynek pedig 2012. december 31-ig kell új szenátust választania.

Az indoklás szerint a törvény célja az, hogy a felsőoktatás az új egyetem létesítésével hatékonyabban szolgálja a közszolgálat személyi állományának minőségi fejlesztését.

"Az egyetem utat nyit egy integráltabb képzési szerkezetnek az alapképzések, mesterképzések, doktori képzések, szakirányú továbbképzések és az átképzések területén" - írta az előterjesztő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.