Testtömegünk növekedésével jár az egyetem

A felsőoktatás lapítja a hátsónkat

Az egyetemi évek során a hallgatók ülő életmódot folytatnak, ami mozgási aktivitásuk csökkenésével, testtömegük növekedésével jár.

2010.11.16 09:00napidoktor.hu

Jeanne Johnston és munkacsoportja megállapította, hogy a végzősök kevésbé aktívak, és nehezebbek is, mint a gólyák.

A kutatók kérdőívet töltettek ki a hallgatókkal, és megállapították, hogy azok az idő előrehaladtával egyre passzívabb életmódot folytatnak.

Ahogy a hallgatók egyre idősebbek lesznek, annál kevesebbet sétálnak, és inkább a buszt részesítik előnyben, hogy az egyetemi kampusz egyik helyéről a másikra jussanak.

A gólyák még heti 684 percet töltenek sétával, míg a végzősök már csak 436 percet.

Ezzel párhuzamosan csökken a mérsékelt megerőltetéssel járó mozgási aktivitás, és nő az üléssel töltött órák száma, és a testtömeg index (BMI) is.

Ahogy a tanulmányok haladnak előre, úgy alakul ki ez az egészségtelen életmódváltás, míg az alsóévesek még fordítanak energiát arra, hogy megőrizzék egészségi állapotukat, addig a felsőbbéveseknél ez a szakmai elfoglaltságok miatt háttérbe szorul.

Johnston egyetemi plenáris előadásában az egyetem felelősségét boncolgatta, ugyanis az intézménynek volnának eszközei arra, hogy rávegye a hallgatókat arra, hogy előnyben részesítsék az egészséges életmódot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.