Nem akarják kihúzni maguka

Nem megy csődbe a Kaposvári Egyetem?

A költségvetési zárolás ellenére sem megy csődbe a Kaposvári Egyetem - közölte az intézmény rektora. Szávai Ferenc úgy fogalmazott: nem akarják kihúzni magukat a közös teherviselés alól, és megoldják a kialakult helyzetet.

2011.03.09 11:47MR1- Kossuth

A költségvetési egyensúlyt támogató stabilitási alap feltöltésére szolgáló központi zárolás az egyetemeket is érinti, költségvetésük öt százalékát tartják vissza. A Kaposvári Egyetem esetében ez 380 millió forint zárolását jelenti, amelyet - a költségvetés helyzetétől függően - az év végén kaphat vissza az intézmény.

A kaposvári campus már eddig is nehéz helyzetben volt, a tavaly választott új vezetés 216 millió forintos lejárt tartozással vette át.

Szávai Ferenc
az egyetem rektora az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: bár nem örülnek a zárolásnak, nem húzzák ki magukat a közös teherviselés alól, és megoldják a kialakult helyzetet, ahogyan eddig is elkerülték a csődöt, ha pedig év végén a zárolt összeget visszakapják, abból még fejlesztésekre is jut.


Az egyetem egyébként nemrég egy gazdasági átvilágításon esett át, most pedig jogi szakértők vizsgálják a működését, és eredmények alapján alakítják át az intézményt.

Az eddigi tartozások lefaragására az egyetemen új költségvetést állítottak össze, amelyben karokra, szakokra, sőt tanszékekre lebontva tudhatóak a bevételek és a kiadások, ezzel is egy feszesebb költségvetést céloztak meg, valamint csökkentették az óraadó tanárok számát - hangsúlyozta a rektor.

Szávai Ferenc közölte azt is, a zárolt összeg miatt nem terveznek elbocsátásokat, ez nem is illeszkedne a jelenlegi oktatáspolitikai koncepcióba, amely növelné az egy hallgatóra jutó oktatók számát. Ki fogják használni azt a lehetőséget, hogy a kaposvári az ország legfejlettebb infrastruktúrájú felsőoktatási intézménye, és növelik bevételeiket a fizetős szolgáltatások gyarapításával is. Szávai közölte: létrehoztak egy egyetemi intervenciós alapot, amelynek összege teljes egészében fedezi a most zárolt összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.