Lemodellezték

Képpel! Akár Los Angelest is elérheti a radioaktív felhő

Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) legfrissebb számításai megmutatják, hogy a Fukushima atomerőmű reaktorainál történt robbanásokban légkörbe került nukleáris részecskék alkotta radioaktív felhő merre tart.

2011.03.15 16:50ma.hu
KATT a képre, és nézze végig, hogy terjedhet a felhő!

Miután pénteken brutális, a Richter skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, az áramkimaradás miatt a Fukushimai atomerőmű reaktoraiban leállt a hűtés, melynek eredményeként túlmelegedett a reaktor és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely az épületben felgyülemlett, és berobbant.

Az ismételt robbanások eredményeként nukleáris részecskék kerültek a légtérbe, az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) pedig lemodellezte a kialakult radioaktív felhő útját a helyi szélviszonyokat és más időjárási tényezőket figyelembe véve.

KATT a képre a terjedés megtekintéséhez!

A ZAMG jelenlegi modellszámítása szerint jelenleg egy alacsony nyomású légtömeg van Japán felett, aminek köszönhetően a radioaktív felhő Délnek indulhat Tokió fölé. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy az elkövetkező órákban gyenge eső fog esni Japán keleti partjainál. A csapadék azonban a földbe mossa a radioaktív részecskéket. A legfrissebb előrejelzések szerint este a szélirány Nyugat felé fordul. A légtömegekkel azonban nem érkezhet el Európáig a veszélyes felhő.

Jelenleg is fúj a szél Tokió környékén, de ez még keleti irányú, és száraz az időjárás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.