A betegek többsége veszélyeztetett volt

Már 18-an haltak meg influenzában - nem kaptak védőoltást

A jelenlegi szezonban már 18, influenzás megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

2011.02.16 17:19MTI

A 18 áldozat közül 15 betegnél az influenza H1N1 vírusát, háromnál a B-vírust mutatták ki a vizsgálatok. Az influenza elleni védőoltatást egyikük sem kapta meg - közölte Paller Judit. A megbízott tiszti főorvos a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elhunytak közül 14 felnőtt egy vagy több krónikus betegsége miatt fokozottan veszélyeztetett volt, három esetben még nem zárultak le a vizsgálatok.

Az ÁNTSZ egy korábbi közlése szerint egy embernél nem találtak kockázati tényezőt. Az elhunytak között egy öt éven aluli gyermek volt, tízen 35 és 59 év közöttiek, heten pedig a 60 éven felüli korcsoportba tartoztak. A múlt héten hattal többen haltak meg, mint azt megelőző héten.

Paller Judit szerint az adatok is azt mutatják, hogy az influenza valóban súlyos lefolyású tud lenni, ha valaki más krónikus betegségben is szenved.

Az országos tiszti főorvos azt is hangsúlyozta: a pandémiás vírus áldozatainak száma növekedett. A megbetegedések számát tekintve is az A-vírus domináns, de a B-vírus okozta betegség a súlyosabb lefolyású.

Az ÁNTSZ múlt szerdai tájékoztatóján az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa még tizenkét halálesetről számolt be. Csohán Ágnes akkor elmondta, hogy az OEK folyamatosan gyűjti az adatokat az influenzával összefüggésbe hozható halálesetekről.

Hangsúlyozta: az adatgyűjtés célja az, hogy megállapítsák, Magyarországon mely lakosságcsoportok vannak a leginkább kitéve a súlyos, halálos kimenetelű influenza veszélyének.

A főorvos akkor kitért arra is, hogy a halálesetek közölt száma csak töredéke a ténylegesnek. Azt ugyanis, hogy hányan halnak meg egy influenzaszezonban, csak a későbbiekben - az úgynevezett többletmortalitásból (halandósági arányból) kiszámolva - lehet megállapítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.