"Orbán megvédte Magyarországot"

Szijjártó: "a szocialistákat eszi a frász"

Orbán Viktor az Európai Parlamentben (EP) megvédte Magyarországot, és kiállt a magyarok demokratikus elkötelezettsége mellett - mondta Szijjártó Péter csütörtökön sajtótájékoztatón, hozzátéve: ez az, amiért "a szocialistákat eszi a frász".

2011.01.20 17:57MTI

Szijjártó Péter szerint az EP szerdai plenáris ülésén lelepleződött, hogy a médiatörvény ügyében pártalapú támadásról van szó. Úgy vélte: az európai "baloldalon, szélsőbaloldalon" nem tudják megemészteni, hogy a magyar választók kétharmados felhatalmazást adtak egy jobbközépen álló polgári, kereszténydemokrata politikai erőnek.

Azt mondta, hogy a vitában baloldali és szélsőbaloldali képviselők kétségbe vonták a magyar kormány és a magyar emberek demokratikus elkötelezettségét.

"Ha ilyet mondanak (...) azt a magyar miniszterelnök nem hagyhatja, meg kell védenie a hazáját és hazája polgárait. Orbán Viktor ennek megfelelően cselekedett" - fogalmazott. A szóvivő hozzátette: "a szocialistákat azért eszi a frász", mert Magyarországnak végre olyan vezetője van, aki ha bármilyen fórumon támadás éri, megvédi az országot és annak polgárait. A szocialistáknak nincs ilyen vezetőjük - fűzte hozzá. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, néppárti képviselők világossá tették, hogy a Fidesz a szabadság és a demokrácia pártja.

Felidézte, az Európai Néppárt frakciójában a német csoportot vezető Werner Langen azt állította: a médiatörvény ürügyén zajló európai kampányt a tavalyi magyarországi választás vesztesei indították el. A kormányfő szóvivője szerint beismeréssel ér fel, hogy az MSZP erre azóta sem reagált.

Arra a felvetésre, hogy az Orbán Viktor strasbourgi szereplését bíráló magyar ellenzéki politikusok elsősorban a miniszterelnök válaszának hangnemét kifogásolták, Szijjártó Péter úgy felelt: ő olyan értékelésekkel találkozott, amelyek üdvözölték, hogy a kormányfő határozottan kiállt az ország mellett. Egyszersmind kitért arra, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatos bírálatok "ténybeli tévedésektől hemzsegtek".


Szijjártó Péter ugyanakkor "óriási sikerként" értékelte, hogy "szélsőbaltól szélsőjobbig" az Európai Parlament minden frakciója támogatásáról biztosította a magyar elnökségi programot, így mögötte európai egység alakult ki.

Elmondta: a frakciók egyetértettek azzal, hogy a soros elnökség középpontjában gazdasági kérdések legyenek, hiszen Európának új versenytársakkal szemben kell megállnia a helyét, ezért gazdaságpolitikai koordinációra van szükség, amelyben az Európai Parlamentnek fontos szerep jut.

Egyetértés volt abban is, hogy a gazdasági növekedés beindításához a munkahelyteremtésen keresztül vezet az út, illetve abban, hogy a politikai döntéshozóknak nem szabad elzálogosítaniuk a következő generációk jövőjét - összegzett Szijjártó Péter.

Orbán Viktor beszámolt a Magyarország és Horvátország, valamint hazánk és Románia közötti, a gázvezeték-rendszerek összekötéséről szóló megállapodásról, és arról, hogy a kormány várhatóan jövő pénteken energetikai megállapodást köt Szlovákiával is - ismertette a szóvivő.

Beszélt arról is, hogy a képviselők üdvözölték az európai romastratégia megalkotására vonatkozó magyar elképzelést, illetve hogy Orbán Viktor a magyar elnökség ideje alatt szeretné lezárni a Horvátországgal folyó uniós csatlakozási tárgyalásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.