A nyugdíjtőzsdét képviselik?

Szijjártó: az MSZP a milliárdos üzletemberek pártján áll!

A miniszterelnök szóvivője szerint a szocialisták pénteken kinyilvánították, hogy a milliárdos üzletemberek pártján állnak, és a nyugdíjakkal tőzsdéző, spekuláns üzleti körök érdekeit képviselik.

2011.01.14 14:50MTI

Szijjártó Péter ezt azután mondta újságírók előtt, hogy az MSZP elnöke bejelentette: pártja kárpótolná az állami nyugdíjjogosultságukat elveszítőket. Mesterházy Attila - több szocialista párttársával együtt - nyilatkozott arról is, nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Orbán Viktor kormányfő szóvivője viszont úgy látja, egyes spekuláns üzleti köröknek, milliárdos üzletembereknek és az MSZP-nek fáj, hogy az emberek visszakapták a nyugdíjpénztár-választás szabadságát, és visszatérhetnek az állami rendszerbe. Ezek a spekuláns üzleti körök és az MSZP is ezer szállal kötődnek egymáshoz - tette hozzá.

A kormány az emberek érdekeit képviseli, ezért teremtette meg a lehetőséget arra, hogy visszatérjenek a biztonságot adó állami nyugdíjrendszerbe - közölte Szijjártó Péter, hangsúlyozva, hogy megmentették a nyugdíjrendszert az összeomlástól, és egy egyensúlyban lévő nyugdíjkasszát szeretnének létrehozni.

Az MSZP azonban azt akarja, hogy az emberek pénzével egyes üzleti körök továbbra is "nyugodtan tőzsdézhessenek", és "az MSZP kimondottan egy saját politikai akciója miatt akarja rávenni az embereket arra, hogy továbbra is a pénzüket bízzák üzletemberekre" - vélekedett Szijjártó Péter, aki kiemelte, a kabinet szándékai és tettei világosak: akik visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, részesei maradnak a kölcsönös felelősségvállalásnak, a szolidaritásnak, és értük a közösség is felelősséget vállal. Akik viszont úgy döntenek, ezen kívül helyezik magukat, önként lemondanak arról, hogy a közösség értük felelősséget, szolidaritást vállaljon - fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Mesterházy Attila szerint a kabinet az első bejelentéstől fogva folyamatosan szűkítette a szabad választás lehetőségét, Szijjártó Péter úgy reagált: az MSZP-elnök önmagát cáfolta meg, a döntési szabadság igazi bizonyítéka ugyanis éppen Mesterházy Attila pénteki politikai akciója, hiszen ő is dönthetett úgy, hogy marad a "nyugdíjtőzsdés" magán-nyugdíjpénztári rendszerben.

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint egy uniós irányelv alapján csökkenteni lehetne az üzemanyagárak jövedéki adóját, a miniszterelnök szóvivője megismételte: egyelőre a piaci folyamatok figyelemmel kísérése zajlik. Ismét emlékeztetett ugyanakkor a kereskedelmi gázolajár bevezetésére.

Szijjártó Péter szerint ha a piaci folyamatok olyan állandóságot mutatnak, és olyan szintet érnek el, amikor szükséges bármilyen lépést tenni a kereskedelmi gázolajár bevezetésén túl, akkor "a nemzetgazdasági tárca erre nyilván javaslatot fog tenni a kormánynak".

A strukturális átalakításokon belül a gyógyszerár-támogatást érintő kérdésre közölte, a cél az, hogy egy átlátható, tisztességesen működő, a korrupció lehetőségét alapjában kizáró és a közérdeknek megfelelő gyógyszerár-támogatási rendszer jöjjön létre. Az eszközöket a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése fogja tartalmazni. Hangsúlyozta ugyanakkor, "senkinek sem az a célja, hogy a gyógyszerárak emelkedjenek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.