Ésszerű? Átlátható?

Szijjártó: nem lesznek megszorítások

A megújulás gazdaságpolitikájába nem férnek bele a megszorítások, ezért nem is lesznek, strukturális átalakításokra viszont szükség van - a miniszterelnök szóvivője szerint erről szól az az interjú, amelyet Orbán Viktor adott a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak.

2011.01.13 18:13MTI

A kormányfő ebben egyebek mellett arról beszélt, a kabinet a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján február 15-ig megvitatja a nyugdíjrendszert, a munkanélküli segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges tömegközlekedési rendszer reformját.

Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, újságírók előtt közölte: ha e rendszerek ésszerűen, átláthatóan működnek, az több száz milliárd forintos megtakarítást jelenthet a költségvetésnek. Ez a több száz milliárd forint szerinte az 500 milliárd környékén mozoghat. Megjegyezte: ezeken a területeken biztosan várhatók változások.

"Azt viszont nem mondanám, hogy csak ezeken" - tette hozzá. A nyugdíjról szólva kifejtette: már korábban világossá tették, hogy megbízható, kiegyensúlyozott, fenntartható és biztonságot jelentő nyugdíjrendszert szeretnének, vagyis azt, ha a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetések történnének, és fordítva, ha a nyugdíjcélú kifizetések csak a nyugdíjkasszából történnének. Arra a kérdésre, hogy a korkedvezményes nyugdíj megszűnik-e belátható időn belül, azt felelte: "erre választ fogunk kapni a nemzetgazdasági tárca javaslatából".

A munkaerőpiac terén rugalmasságot kívánnak elérni, valamint bővülő foglalkoztatottságot, s ebbe a törekvésbe illeszkedik a közmunkaszervezés is - mondta.

A munkanélküli segély csökkentését firtató felvetésre Szijjártó Péter úgy válaszolt, "a célt tudom mondani". A cél pedig az, hogy mindenki dolgozhasson, és olyan legyen a gazdasági rendszer, hogy megérje dolgozni - hangzott el.

A miniszterelnök szóvivője a gyógyszerár-támogatásról szólva úgy fogalmazott: a közérdeknek kell érvényesülnie a magán helyett, vagyis nagyvállalati érdekek helyett az emberek érdekének kell érvényesülnie.


Szijjártó Péter szerint rossz a fennálló rendszer a közösségi közlekedésben is, ugyanis ha nem lenne az, akkor nem lenne olyan helyzetben a BKV és a MÁV, mint amilyenben van, és "hogy ha jól működne a rendszer, akkor nem közlekedne párhuzamosan két tömegközlekedési ágazat két település között ugyanabban az időben, hanem lenne mondjuk megosztás, meg mondjuk mindkettő pontosan jönne".

Ezért felül kell vizsgálni a közösségi közlekedés jelenlegi rendszerét, annak finanszírozásával, működtetésével együtt - hangsúlyozta.

A strukturális átalakítások konkrét kidolgozása a Nemzetgazdasági Minisztériumban zajlik. A tárca a javaslatát először a kormány számára terjeszti majd elő, s ezt a kabinet várhatóan február közepén tárgyalja első olvasatban - ismertette, hozzátéve, hogy a dolgok jelenlegi fázisában "célokról érdemes beszélni". Ezek pedig a munkahelyteremtés, munkalehetőség biztosítása és rugalmas munkaerőpiac létrehozása - tette hozzá. Szijjártó Péter megerősítette: 2011 a megújulás éve, idén eldől, milyen lesz Magyarország következő tíz éve.

Az országot meg kell újítani, alkotmányosan újra kell szervezni: ez a munka a választások után meg is indult, és látszik, hogy a kabinet egy homlokegyenest ellenkező úton indult, mint az elmúlt nyolc év szocialista kormányai.

"Hiába kérik, követelik a szocialisták, vagy akármelyik másik ellenzéki párt, nem lesznek megszorítások" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szakítottak azzal a szocialista gazdaságpolitikával, amely kudarcokhoz vezetett, és Magyarország gazdaságát rendkívül nehéz helyzetbe hozta. Arra, hogy kevesebb pénz lesz-e az interjúban is említett nagy rendszerekre, azt közölte, "nem lesz kevesebb pénz semmire". Hanem például a nyugdíjak kifizetése esetén garantálják, hogy az emberek a nekik járó nyugdíjat megkapják - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.