Elengedhetetlen működési feltételek

Diszkótragédia: Orbán Viktor segítségét kéri több kerületi polgármester

A miniszterelnök segítségét kérte levélben több kerületi polgármester a kereskedelmi tevékenység engedélyezési eljárásának szabályozásával kapcsolatban; a II., a VI., a VIII. és a XI. kerület fideszes vezetői közölték: Orbán Viktorhoz fordultak, hogy többé ne fordulhasson elő a szombati diszkótragédiához hasonló eset.

2011.01.20 14:54MTI

A miniszterelnöknek írt levél másolatát csütörtökön juttatta el az MTI-hez a II. kerületi önkormányzat. Hassay Zsófia VI., Kocsis Máté VIII. és Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester egyebek mellett azt írta, hogy csatlakoznak Láng Zsolt II. kerületi polgármestertársuk kezdeményezéséhez, miszerint újra kellene gondolni a kereskedelmi tevékenységek hatósági engedélyezését. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a tűzoltóság és az építési hatóság előzetes jóváhagyása nélkül nyithasson meg egy étterem vagy szórakozóhely.

Arra mutattak rá, hogy a szabályozásnak a magyarországi állapotokhoz igazítása fontos gazdasági, társadalmi és ifjúságvédelmi kérdés.

Láng Zsolt 2010. december 8-án nyújtott be kérdést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a kereskedelmi tevékenység engedélyezései "anomáliáival" kapcsolatban. A II. kerületi polgármester akkor egyebek mellett azt írta: "nehogy egy baleset vagy tragédia ébresszen bennünket arra, hogy a vendéglátóegységeknél nemcsak a hatóságoknak, szakhatóságoknak, de az üzemeltető kereskedőknek is jogbiztonságot kell adni az üzemeltetés pontos jogszabályi kereteinek meghatározásával. A befogadóképesség, a biztonságos műszaki és tűzmegelőzési szabályok betartása (...) elengedhetetlen működési feltételek."

Szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. A történtek miatt a rendőrség hat embert gyanúsított meg, a terézvárosi jegyző pedig 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.