Orbán is ott volt

Diszkótragédia: 11 hőzöngő ellen indult eljárás a gyertyagyújtás után

Mintegy félezren gyűltek össze gyertyagyújtásra és csendes emlékezésre vasárnap este a fővárosi Nyugati téren annak a szórakozóhelynek a bejárata előtt, ahol előző éjjel három fiatal lány vesztette életét egy pánikhangulat miatt bekövetkezett tragédiában.

2011.01.17 13:33MTI

A West Balkán előtt a három lány hozzátartozói, barátai és iskolatársai, valamint az előző éjszaka a szórakozóhelyen járt vendégek gyújtottak mécsest és helyeztek el egy-egy szál virágot a diszkó bejárata előtt több száz mécsesből szívet formáló alakzatban, amelynek közepén a három áldozat fotója is látható volt.

Az emlékezők között kora este megjelent Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, mécsest gyújtottak, majd fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

A kormányfő újságírók előtt azt mondta: a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe".

Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait. A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, és meg kell hozni a szükséges intézkedéseket.

A fővárosi fiatalok körében kedvelt szórakozóhely bejárata fölött három fekete zászló lobog, emlékeztetve az egybegyűlteket az alig 24 órával korábban bekövetkezett tragédiára.

Vasárnap este a tömegben néma csend és döbbenet volt tapasztalható, de az áldozatok néhány ismerőse, korosztálybeli társaik közül többen a rendezők felelősségét emlegették. Az MTI tudósítójának többen is azt mondták: óriási pánikhangulat alakult ki előző este a diszkóban, amikor felkapcsolták a villanyt és leállt a zene, mert futótűzként terjedt a hír közöttük, hogy többen meghaltak, és mindenki megpróbált a lehető leggyorsabban kijutni a teremből. Elmondásuk szerint nagyon sokan elestek, egymásba kapaszkodva jutottak ki a szűknek látszó bejárati ajtón.


A West Balkán előtti esti megemlékezést több tucatnyi rendőr mellett mentősök is vigyázták. A csendes főhajtásra érkezettek között ott volt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is.

Az esti megemlékezésről előállítottak közül tizenegy ember ellen indult eljárás

A szombat éjszaka történt diszkótragédia vasárnapi gyertyás megemlékezéséről előállított tizenöt emberből tizenegy ellen indult szabálysértési eljárás garázdaság miatt - közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy tizenöt embert állítottak elő a Nyugati térről, ahol a szombat éjszakai tragédia áldozatairól emlékeztek meg gyertyagyújtással.

A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést.

Horváth Katalin Fanni az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta: a másik négy embert személyazonosságuk megállapítása érdekében állították elő a VI. kerületi rendőrkapitányságra. A szóvivő közlése szerint garázdaságot az követ el, "aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.