"Felül kellene vizsgálni"

Tabajdi: veszélyes anyagnak kellett volna nyilvánítani a kolontári vörösiszapot

Az Európai Bizottság szerdai nyilatkozata és az elvégzett vizsgálatok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a MAL Zrt. ajkai üzemében kezelt anyagot erős maró hatása miatt az uniós szabályozás és a veszélyes anyagok szállításáról szóló Bázeli Egyezmény szerint is veszélyes anyagnak kellett volna nyilvánítani.

2010.12.01 18:26MTI

Ez áll Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő Brüsszelben kiadott közleményében.

Az EP környezetvédelmi bizottságának tagja ebben beszámolt arról, hogy a testület immár második alkalommal tűzte napirendjére a magyarországi vörösiszap-baleset értékelését.

"A vörösiszapot száraz állapotában, ha a nehézfémek koncentrációja nem haladja meg a határértéket nem kell veszélyesnek nyilvánítani, ám a kolontári tárolóban felhalmozott anyag rendkívül lúgos volt, nátrium-hidroxid tartalma százszorosan meghaladta a Bázeli Egyezményben írt határértéket" - emelte ki.


Hozzátette: "az is érthetetlen, hogy a vállalat tevékenységét immár közvetlenül ellenőrző magyar állam hogyan engedélyezheti azt a gyakorlatot, amely a timföldgyártás melléktermékeként előálló, erősen lúgos vörösiszapot, sósavas kezelést követően, közvetlenül a Torna-patakba juttatja".

Tabajdi hangsúlyozta, hogy a MAL Zrt. által teremtett munkahelyek megőrzése kiemelten fontos cél, ugyanakkor a magyar kormánynak kötelessége biztosítani az üzem környezetvédelmi szempontoknak megfelelő működését.

A képviselő a bizottsági ülésen a közlemény szerint azt is hangsúlyozta, hogy felül kellene vizsgálni a veszélyes ipari létesítmények környezetvédelmi felelősségbiztosítását szabályozó európai irányelvet, és kötelezővé kellene tenni az ilyen üzemek számára a felelősségbiztosítás megkötését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.