Százmillió forintos többletköltség

Az influenzapénzből pótolnák a kórházak pluszkiadásait

A H1N1-járványra elkülönített pénzből jut a vörösiszap-katasztrófa sérültjeit ellátó kórházaknak. Az intézményeknek körülbelül százmillió forintos többletköltségük volt a megnövekedett feladatok miatt.

2010.11.11 15:51MR1- Kossuth

Módosítják a kormányrendeletet, hogy erre a célra is lehessen költeni a még megmaradt több mint 230 millió forintból.

Az eddigi összesítés szerint a katasztrófa miatti egészségügyi ellátás többletköltsége mintegy százmillió forint - közölte Cserháti Péter helyettes államtitkár.

A kórházak közül az ajkai jelentette be a legmagasabb igényt, 21 millió forint körül, de a többieknek is volt többletköltségük, az összeg másik része pedig az ÁNTSZ különböző szerveinél képződött, a sugárvédelemnél, és az Országos Környezet-egészségügyi Intézetnél (OKI), amely jelenleg is kilenc ponton végzi a szállópor-monitorozást. Az összeg kétharmadát a kórházak, rendelőintézetek pluszkiadásai teszik ki, ők kaphatnak az elkülönített 230 millió forintból - mondta a helyettes államtitkár, aki szerint, ha - a várakozásokkal ellentétben - még ebben az évben kitörne az infuenzajárvány, arra is bőven maradna a tartalékból. A kórházakat azonban mindenképpen kompenzálni kell – hangsúlyozta Cserháti Péter.

A kórházaknak annyit kell tenniük, hogy jelzik: a teljesítménykorláton felül vörösiszapkatasztrófa-sérülteket láttak el. Kárpótolják a védekezésben részt vevő nem betegellátó szerveket is, de nekik nem utalhatnak az egészségbiztosító kasszájából, ők a katasztrófavédelemtől kapnak majd pénzt a többletkiadásaikra. Cserháti Péter elmondta azt is: egészségügyi szűrést tartanak a lakosságnak és a mentésben részt vevő szakembereknek.


A tudományos tanács javaslata szerint többi között az esetleges nehézfém-mérgezést vizsgálják, elsősorban a gyerekeknél. Elsősorban légúti szűrésekről van szó, de vizsgálhatják a májérintettséget is, és körülbelül évente szükség lehet egy mellkasröntgenre is.

Akiknél valamilyen eltérést találnak, azokat legalább 5 évig monitorozni fogják - jegyezte meg Cserháti Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.