Záporok, zivatarok

Nem ússzuk meg a vihart

Este a Dunántúlon és középső országrészben már többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

2010.08.06 07:15idokep.hu

Pénteken hajnalban már sokfelé várható eső, zápor, zivatar, és napközben sem változik időjárásunk jellege: helyenként jelentős mennyiségű, 20-40 mm-t elérő csapadék is hullhat.

A hevesebb zivatarokat - ezek kialakulására a legkisebb esély északnyugaton van - felhőszakadás, jégeső, viharos kifutószél kísérheti. Hajnalban 15 és 20 °C közé csökken a hőmérséklet.

Nappal a Dunántúlon már visszaesik a hőmérséklet, keleten ugyanakkor még marad a nyári, 30°C-ot meghaladó meleg. Szombaton még elszórtan várható zápor, zivatar, vasárnaptól azonban a napsütésé lesz a főszerep, napról-napról melegebbre van kilátás, kitűnő nyaralóidő ígérkezik.

Balatoni előrejelzés

Pénteken a Balaton térségében erősen felhős lesz az ég, esőre, záporokra, zivatarokra kell számítani. Az északira forduló szél többször megerősödik, a zivatarokat viharos lökések is kísérhetik. Csupán 21-23 °C között várható a csúcshőmérséklet. A Balaton vize Siófoknál 23 °C-os, a Velencei tó szintén 23 °C-os.

Orvosmeteorológia

Péntekre virradóra egy hidegfront éri el hazánkat; emiatt az arra érzékenyeknél vérnyomás-ingadozás, szédülés, fejfájás, migrén jelentkezhet, erősödhetnek a görcsös, reumás panaszok. Lassulnak a reflexek, fáradtság, nyugtalanság érzése léphet fel, rossz lehet a közérzetünk.

Az elmúlt napok változékony időjárása főleg az idősek szervezetét viselheti meg, valamint a gyermekek is nehezebben kezelhetővé válhatnak.

Közlekedésmeteorológia

Pénteken országszerte számíthatunk esőre, záporokra, zivatarokra, melyek területén nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, a hevesebb csapadékgócokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. A viharos széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A hidegfronti hatás miatt lassulhatnak reflexeink, vezessünk óvatosan, körültekintően!

Pollenjelentés

Az előző héten a pollenterhelés országszerte lecsökkent. A legmagasabb heti összértékek Zalaegerszegen, Veszprémben és Nyíregyházán voltak, a legalacsonyabbak Tatabányán. Annak ellenére, hogy mindenhol csökkent az összpollenszám, a libatopfélék, az üröm és a parlagfű koncentrációja emelkedik. Túljutott koncentrációjának maximumán a csalánfélék és az útifű pollenszórása. A pázsitfűfélék, a lórom és a kender virágpora is megtalálható még a levegőben.

Továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálják legnagyobb mennyiségben a csapdák, de koncentrációjuk egyre csökken. Emellett a pázsitfűfélék összpollenszáma is tovább csökken, az útifű és a kender pollenszórása is visszaesett. Erősödött a libatopfélék és a parlagfű pollenszórása, de tüneteket még nem okozott az alacsony koncentráció miatt.

A legtöbb állomáson jelen van még a csapdákban az ernyősvirágzatúak valamint már az üröm virágpora is, de koncentrációjuk alacsony. Az előző hetihez képest kis mértékben csökkent az allergén gombaelemek koncentrációja, de még így is magas szintet ért el.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.