Kitűnő nyaralóidőt ígérnek a hét végétől

Változékony idő: eső és napsütés váltja egymást

Csütörtökön délelőtt néhány órás napsütésre szinte mindenütt számíthatunk.

2010.08.05 11:32idokep.hu

Napközben néhol kialakulhat egy-egy helyi zivatar, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet, és este a Dunántúlon és középső országrészben már többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A hőmérő higanyszála kora reggelre 14 és 18 °C közé süllyed, délutánra többnyire 30 °C-ig emelkedhet.

Pénteken hajnalban már sokfelé várható eső, zápor, zivatar, és napközben sem változik időjárásunk jellege: helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

A hevesebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső, viharos kifutószél kísérheti. Hajnalban 15 és 20 °C közé csökken a hőmérséklet. Nappal a Dunántúlon már visszaesik a hőmérséklet, keleten ugyanakkor még marad a nyári, 30°C-ot meghaladó meleg.

Szombaton még elszórtan várható zápor, zivatar, vasárnaptól azonban a napsütésé lesz a főszerep, napról-napról melegebbre van kilátás, kitűnő nyaralóidő ígérkezik.

Balatoni előrejelzés

Csütörtökön eleinte szép, napos idő várható, csapadék nélkül. Délután nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és az esti órákban már többfelé valószínű zápor, zivatar. A mérséklet délkeleti szél zivatarok környezetében megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat. Reggel 13-15 °C, délután 27-28 °C valószínű. A Balaton vize Siófoknál 23 °C-os, a Velencei tó szintén 23 °C-os.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön estig frontmenetes időre készülhetünk, a friss, tiszta, napos időben javul közérzetünk, növekszik a fizikai teljesítőképességünk.

A hőmérséklet helyenként elérheti vagy egy-két fokkal meghaladhatja a 30 °C-ot, ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre.

A déli órákban erős lesz az UV-B sugárzás, bőrünk rövid idő alatt leéghet, ezért vigyázzunk a napozással.

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön többnyire kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei, de helyenként számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, így nedves, csúszós útszakaszok lassíthatják a közlekedést, néhol a hevesebb csapadékgócokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Vezessünk óvatosan, körültekintően!

Pollenjelentés

Az előző héten a pollenterhelés országszerte lecsökkent. A legmagasabb heti összértékek Zalaegerszegen, Veszprémben és Nyíregyházán voltak, a legalacsonyabbak Tatabányán.

Annak ellenére, hogy mindenhol csökkent az összpollenszám, a libatopfélék, az üröm és a parlagfű koncentrációja emelkedik. Túljutott koncentrációjának maximumán a csalánfélék és az útifű pollenszórása.

A pázsitfűfélék, a lórom és a kender virágpora is megtalálható még a levegőben. Továbbra is a csalánfélék pollenszemeit regisztrálják legnagyobb mennyiségben a csapdák, de koncentrációjuk egyre csökken. Emellett a pázsitfűfélék összpollenszáma is tovább csökken, az útifű és a kender pollenszórása is visszaesett.

Erősödött a libatopfélék és a parlagfű pollenszórása, de tüneteket még nem okozott az alacsony koncentráció miatt. A legtöbb állomáson jelen van még a csapdákban az ernyősvirágzatúak valamint már az üröm virágpora is, de koncentrációjuk alacsony.

Az előző hetihez képest kis mértékben csökkent az allergén gombaelemek koncentrációja, de még így is magas szintet ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.