Méltatlan körülmények

Száz idős embert ápolnak illegális gondozóházakban

Százra tehető azoknak az idős embereknek a száma, akiket engedély nélküli, illegális gondozóházakban ápolnak Hajdú-Bihar megyében, elsősorban Debrecenben, sok esetben méltatlan körülmények között.

2010.08.04 17:36MTI

Tájékoztatása szerint az elmúlt öt évben harminc, engedély nélküli gondozóház működtetőivel szemben jártak el.

Jelenleg - főként Debrecenben - hat magánszolgáltató tíz helyen működtet engedély nélkül gondozóházat, ezekben összesen mintegy száz idős embert ápolnak. Vannak háromszemélyes gondozóházak, a legtöbben tíz körül van az ellátottak száma, de olyat is találtak, ahol húsznál több idős embert helyeztek el - tette hozzá.

Ferencz Zoltánné azt is elmondta: csak akkor vizsgálódhatnak, ha bejelentést kapnak egy-egy illegálisan működő intézményről.

A kiszabható bírság összege maximálisan 200 ezer forint, miközben a gondozásért havi 60-130 ezer forintot kérnek el személyenként a működtetők; ehhez jön még az egyszeri kaució, amelynek összege - a hozzátartozók elmondása szerint - néhány 100 ezer forinttól két és fél millióig terjed.

Debrecenben egyébként csupán a városi önkormányzati idősek házában ötven üres ágy van, de több egyházi és civil szervezet is tudna helyet biztosítani a gondozottaknak.

Csupán a pszichiátriai és a tartósan fogyatékos gondozottak elhelyezésére van várólista, a várakozási idő néhány hónap, de esetenként meghaladhatja az egy évet is - fűzte hozzá.

Ferencz Zoltánné megjegyezte: ahhoz, hogy az engedély nélküli otthonokból átirányíthassák a gondozottakat a legálisan működő intézményekbe, jogszabályi változásokra lenne szükség.

Ma ugyanis nincs hathatós eszköz sem a gyámhivatal, sem az önkormányzat kezében, hogy kötelező jelleggel beavatkozhasson az elhelyezési folyamatba - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.