Arra kérik a magyar kormányt, ne ismerje el

A magyarországi szerbek nem fogadják el Koszovó függetlenségét

A magyarországi Szerb Országos Önkormányzat nem fogadja el Koszovó függetlenségét, és arra kéri a magyar kormányt, ne ismerje el Koszovót, mint önálló államot - közölte a 25 tagú közgyűlés szombati állásfoglalását ismertetve Alexov Ljubomír, a szervezet elnöke az MTI-vel.

2008.02.23 19:34MTI

A szerb önkormányzat elnöke a távirati irodának azt mondta: szolidárisak Szerbiával, és arra kérik a magyar kormányt és a Külügyminisztériumot, ne ismerje el Koszovót, mint önálló államot. Alexov Ljubomír közölte azt is, hogy a szombat délutáni közgyűlésükön hozott állásfoglalásukat levélben eljuttatják a magyar köztársasági elnöknek, a kormányfőnek, a házelnöknek és a külügyminiszternek is.

A Szerb Országos Önkormányzat szombati budapesti közgyűlése a következő szöveget deklarálta, amelyet az MTI-nek is eljuttatott: "A magyarországi szerb közösség szolidaritását fejezi ki Szerbia és a koszovói szerbek tiltakozásával a nemzetközi jogi normák és megállapodások megszegésével kikiáltott koszovói függetlenség ellen. Kéri, hogy Magyarország ne ismerje el a törvénytelenül kikiáltott Koszovó Köztársaságot."

A testület vezetőjének tájékoztatása szerint az önkormányzat delegációja a közeljövőben felkeresi a magyar külügyekért felelős legmagasabb állami tisztviselőket és részletesen ismerteti velük álláspontját, kérését. Alexov Ljubomír az MTI-nek úgy fogalmazott: valamennyi szerb hatósághoz hasonlóan ők is elítélik az anyaországukban zajló erőszak minden formáját. A Szerb Országos Önkormányzat elnöke szerint a rendőrség és a bűnüldözési szervek dolga megálljt parancsolni a randalírozóknak, akik nem tiltakozók, hanem "egyszerű futballhuligánok". Hashim Thaci koszovói miniszterelnök február 17-én vasárnap, a pristinai parlament rendkívüli ülésén jelentette be: "Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad".

A volt dél-szerbiai tartomány függetlenségének kikiáltása óta tüntetések zajlanak Szerbiában. Belgrádban a tüntetők egy csoportja több külképviseletet, köztük az Egyesült Államok nagykövetségének épületét is megtámadta. A zavargásokban egy ember meghalt, több százan megsérültek. Szerbia kezdettől ellenezte, hogy déli tartománya kikiáltsa függetlenségét, s Koszovó elszakadása ellen foglalt állást többek között Oroszország és Kína is. Független államként ismerte el viszont Koszovót Németország, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország mellett több uniós tagállam is.

A külügyminiszterek és diplomaták brüsszeli nyilatkozatai szerint várhatóan további országok is csatlakoznak az önálló országot támogató államokhoz. Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön kijelentette: Magyarország nem ismeri el az elsők között Koszovó függetlenségét, ám "a következő néhány hétben ez biztosan meg fog történni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.