Nagy erővel keresik a támadókat

Koszovói szerb menekültként azonosították a nagykövetségen talált holttestet

Koszovói szerb menekültként azonosították a belgrádi amerikai nagykövetségen talált elszenesedett holttestet - közölte szombaton a szerb sajtó. A lapok értesülése szerint a 21 éves, Újvidéken tanult Zoran Vujovicról van szó, aki családjával együtt menekült el az albán többségű Koszovóból.

2008.02.23 13:04MTI

A fiú testvérével és barátaival utazott Belgrádba a tüntetésre, amelyet Koszovó függetlenségének kikiáltása ellen szerveztek, és amelyen 150 ezer ember vett részt. A diák azt követően tűnt el csütörtök este, hogy támadás érte a belgrádi amerikai nagykövetséget, amelyben a randalírozók felgyújtottak több irodát. A család a rendőrséghez fordult, miután Zoran nem tért vissza Újvidékre és nem válaszolt a telefonhívásokra.

A Blic című belgrádi lap azt írta, az apa felkereste a börtönöket, hátha fiát őrizetbe vették a zavargásokat követően, amikor is egy katonai kórházba hívták, hogy azonosítsa fia holttestét. Gyermekét egy lánc és nadrágszíjának csatja alapján ismerte fel. A Vujovic család Újvidéken települt le miután kényszerűen elhagyta a koszovói Pristina melletti Caglavica szerb települést 1999 júliusában. Döntésüket azt követően hozták meg, hogy a NATO légitámadásokkal véget vetett a szerb fegyveres erők és a szakadár albán felkelők közötti összecsapásoknak.

Szerbiában a hatóságok keresik az amerikai nagykövetség támadóit

A szerb hatóságok felkutatják azokat, akik részt vettek az amerikai nagykövetség és más külföldi képviseletek, illetve érdekeltségek elleni belgrádi támadásokban - jelentette be szombaton a szerb legfőbb ügyész. Slobodan Radovanovic közleményében tudatta, hogy bizonyítékokat gyűjtenek és azonosítják a tetteseket. A rendőrség korábban közölte, hogy 200 személyt állított elő a csütörtök esti belgrádi zavargásokat követően.

A szerb fővárosban legutóbb ilyen jellegű és mértékű tömeges rendbontás 2000-ben volt, amikor megfosztották hatalmától Slobodan Milosevic szerb elnököt. A Koszovó függetlenségének nemzetközi elismerése ellen tiltakozó randalírozók az amerikai nagykövetség konzuli részlegének több irodáját gyújtották fel, és megtámadták Belgium, Horvátország, Németország, Törökország és más államok képviseleteit. Egy ember meghalt, 150 megsérült az erőszakos cselekményekben, amelyek során csaknem száz üzletet fosztottak ki.

A washingtoni külügyminisztérium pénteken elrendelte, hogy a belgrádi képviseleten dolgozók közül hagyják el a követséget azok, akiknek munkájára nem feltétlenül van szükség. A döntés vonatkozik az amerikai diplomaták családtagjaira is. Mintegy 80-100 emberről van szó. Más külföldi képviseletek nem tervezik embereik hasonló kivonását a szerb fővárosból. Az Egyesült Államok és az Európai Unió korábban figyelmeztette Szerbiát, hogy növelje a külföldi diplomaták és képviseletek biztonságát a zavargásokat követően, amelyeket egyhangúan elítélt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.